AKTUELNO

Svaki pokušaj da se normalizacija odnosa interpretira kao put ka priznanju jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. „Kosova" od strane Srbije vodi nas korak dalje od normalizacije, kao što nas od normalizacije udaljuju i šovinističke hajke na demokratski izabrane predstavnike srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, navodi se u saoštenju direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića.

Poručio je i da takozvano "uzajamno priznanje" nije i ne može biti deo dijaloga Beograda i Prištine.

Petković je naveo da "Beograd ima istinsku želju da sa Prištinom normalizuje odnose na način koji će žiteljima naše južne pokrajine, kako Srbima tako i Albancima, omogućiti da žive bezbedno, u društvu u kojem će se poštovati ljudska prava i postojati pretpostavke za ekonomski razvoj i prosperitet svake vrste, ali Beograd i Priština ne mogu pregovarati o takozvanom 'uzajamnom priznanju', jer ta nedosanjana želja Prištine nije, niti može biti deo dijaloga Beograda i Prištine".

Dodao je da to ne piše ni u jednom dokumentu koji konstituiše pregovarački proces koji se vodi pod pokroviteljstvom EU.

"Svaki pokušaj da se normalizacija odnosa interpretira kao put ka priznanju jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. 'Kosova' od strane Srbije vodi nas korak dalje od normalizacije, kao što nas od normalizacije udaljuju i šovinističke hajke na demokratski izabrane predstavnike srpskog naroda na Kosovu i Metohiji", naveo je Petković. Dodao je da "normalizaciji ne doprinosi ni svakodnevna satanizacija Srba i Srbije od strane predstavnika privremenih institucija samouprave u Prištini, produbljivanje međuetničkog jaza, svakodnevne pljačke srpske imovine, skrnavljenja crkava i grobalja ili jednostrani akti i provokacije poput upada dugim cevima naoružanih specijalnih prištinskih formacija na sever pokrajine".

"Vjosa Osmani rado govori o normalizaciji, ali sve što radi jeste upravo usmereno protiv normalizacije i krajnje je vreme, da u interesu svih žitelja Kosova i Metohije, Priština prestane da igra opasnu dvostruku igru koja može da poništi sve pozitivne efekte dosadašnjeg dijaloga pod okriljem EU i izazove opasnu bezbednosnu destabilizaciju", istakao je Petar Petković.

Direktor Kancelarije za KiM je naveo da "Beograd ni na koji način neće sprečavati razvoj naše južne pokrajine, naprotiv nastojaćemo da na svaki način doprinosimo izglađivanju nesuglasica i otvorenih pitanja, ali svim legitimnim političkim sredstvima ćemo se boriti protiv pokušaja da Priština iskoristi trenutne geopolitičke prilike kako bi promovisala i učvrstila projekat samoproglašenog 'Kosova'".

Autor: