AKTUELNO

Današnja pucnjava u centru sela Donja Bitinja, u opštini Štrpce, još jednom naglašava strahotu srpske svakodnevice na Kosovu i Metohiji, gde mržnja protiv srpskog naroda i svega što je srpsko postaje sve šire rasprostranjena, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM Vlade Srbije.

- Učinilac ovog ozbilјnog krivičnog dela, Albanac iz Suve Reke, pokazao je zastrašujući nivo mržnje, a činjenica je da se svi individualni akti nasilјa protiv Srba na Kosovu i Metohiji oslanjaju na ideološku matricu koju iz dana u dan kreira ekstremistički režim Alјbina Kurtija u Prištini - dodaje se u tekstu.

Kancelarija za KiM ističe da se incident u selu Donja Bitinja izdvaja među drugim sličnim aktima nasilјa svojom bizarnošću, budući da je učinilac, osim što je pucao kako bi zastrašio Srbe, u dvorištu kuće lokalnog Srbina ostavio nadgrobni venac, a onda i meštanima u prisustvu policije psovao srpsku majku.

- Na Kosovu i Metohiji je u toku svakodnevno etnički motivisano nasilјe usmereno protiv srpskog naroda, a u poslednje vreme se najčešće događa u vidu napada na srpsku imovinu, te je tako i danas utvrđeno da je poharana kuća M. Joksimovića u Radevu u opštini Liplјan. Ne može se prenebregnuti činjenica da svi napadi jesu simptom antisrpske društvene klime koju metodično stvara Kurtijev šovinistički režim - navodi se u saopštenju.

Kancelarija navodi da Priština ne želi da promoviše suživot u mešovitim nacionalnim sredinama.

- Umesto toga što Priština svakodnevno Srbe tretira kao bića niže vrste, potrebno je uložiti napore da se posebno u etnički mešovitim sredinima na Kosovu i Metohiji gradi i promoviše suživot, međutim tako nešto nije moguće očekivati od Kurtija i njegovih ideoloških sledbenika - zaključuju iz Kancelarije za KiM.