AKTUELNO

Nemačka kancelarka Angela Merkel osvojila je na jučerašnjim izborima četvrti mandat. Demohrišćanska partija Merkelove je osvojila 32,5 - 33,5 odsto glasova, dok je Socijaldemokratska daleko iza na drugom mestu sa osvojenih oko 20-21 odsto glasova.

Angela Merkel će za četvrti mandat kancelara morati da traži novog koalicionog partnera. Na jučerašnjim parlamentarnim izborima u Nemačkoj najviše glasvoa osvojili su Demohrišćani Merkelove, ali je taj broj manji od očekivanog.

Socijaldemokrate posle istorijskog poraza neće u koaliciju sa Merkelovom.

Obistinile su se predizborne ankete i prvi put posle Prvog svetskog rata u Bundestag ulazi ekstremna desnica.

Pročitajte još: IZBORI U NEMAČKOJ! Izlazne ankete: Merkelova osvojila četvrti mandat, Alternativa za Nemačku (AfD) ulazi u parlament

Foto: Tanjug

Bodo Veber, viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije rekao je za TV Pink da je u rezultatima bilo više iznenađenja, kao što je istorijski pad Socijaldemokrata.

Foto: TV Pink

- Pošto Merkelova ima hladnokrvan nastup u javnosti, imala ga je i sinoć, iako je osvojila manje glasova od očekivanog - rekao je Veber, dodajući da bi pregovori mogli da traju do kraja godine.

Milovan Božinović, bivši ambasador Srbije u Nemačkoj, rekao je da se pojavila jaka desnica, što je za Bundestag novost.

- Sada će se čuti konstatacije koje su bile nepoznate od rata. To će promeniti politiku Nemačke, ali su partije jake, pa jakih oscilacija neće biti. Biće novih tonova, ali se država neće menjati - rekao je Božinović gostujuži u Jutarnjem programu Televizije Pink.

Foto: TV Pink

Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku objasnio je da je trend jačanja desnice zahvatio i druge države Evrope, te je to danas postao trend.

- I dalje je dominantan evropski kurs, tako da se ništa mnogo nije promenilo - rekao je Đukanović.

Foto: TV Pink

#Angela Merkel

#Izbori

#Nemačka

'