AKTUELNO

Vojska Kosova neće biti formirana na prostoru Kosova i Metohije, a na prostoru te srpske pokrajine je samo jedna oružana sila - KFOR, izjavio je danas ministar odbrane.

Srbija od svih očekuje da se drže odredaba međunarodnog prava i ugovora koji su potpisani i garantuju mir i sigurnost na prostoru Kosova i Metohije, saopštio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin povodom najnovijih izjava kosovskog predsednika Hašima Tačija.

- Vojska Kosova neće biti formirana na prostoru Kosova i Metohije, na prostoru te srpske pokrajine je samo jedna oružana sila - a to je KFOR. Ja sam i u sedištu NATO alijanse juče rekao da je za nas apsolutno neprihvatljivo formiranje vojske Kosova i da ćemo se mi držati Rezolucije 1244 i Vojnotehničkog sporazuma - istakao je Vulin.

Pročitajte još: Vulin:NATO poštuje neutralnu i balansiranu politiku Srbije

Tokom boravka u Njujorku, Tači je intervjuu za RTV 21 na albanskom jeziku rekao da će Kosovo do kraja godine imati svoju vojsku i da nikome neće biti dozvoljeno da to blokira, a da uslovi Srpske liste o ovom pitanju nikada nisu bili deo pregovora.

- Kad god Tači ne zna kako da obrazloži visoku nezaposlenost na Kosovu i Metohiji, ili zašto se u hiljadama beži iz južne srpske pokrajine, ili zašto mora da sprovede odredbe Briselskog sporazuma, koje svakako rade protiv nezavisnost Kosova i Metohije, on se seti Vojske Kosova. To mu je način da bude hrabar, da bude veliki, ali suštinski to je još jedan način da govori o onome što se neće desiti - naveo je Vulin.

#Aleksandar Vulin

#Hašim Tači

#Kosovo

'