AKTUELNO

Nakon brojnih dojava o postavljenim bombama u tržnim centrima, školama, bolnicama, kao i na mostovima i železničim stanicama i drugim javnim mestima, pojavila se nova pretnja. Naime, Anonimusi su na svom zvaničnom Tviter nalogu najavili napad na odrežene državne institucije u Srbiji.

Prof. dr Miloš Jovanović iz Udruženja eSigurnost je za Pink objasnio da su Anonimusi decentralizovana hakerska grupa.

Foto: TV Pink Printscreen

- Iz celog sveta hakeri koji dele vrednosni sistem te grupe vrše različite napade na infastrukturu država, kompanije...Ključni cilj koji su Anonimisu juče proglasili jeste da pronađu televiziju sa najslabijom zaštitom, a nakon toga su objavili listu institucija u Srbiji koje su im meta - naveo je Jovanović.

Kako je dodao, Anonimusi će pokušati gotovo sigurno u narednim danima da hakuju ove institucije i dođu do podataka.

- Navodi se: Srbija će plakati uskoro, a potom su targetovane ključne institucije - istakao je Jovanović

Foto: TV Pink Printscreen

On je istakao da se radi o jednom hibridnom pristupu.

Neće se ovde zaustaviti čitava situacija. Možemo da očekujemo u narednom periodu napade na kritičnu infrastrukutruru države, to govorimo o vodovodima, elektroenergetskom sistemu...Na Floridi je hakerskim napadom uticano na hemijski sastav vode, čime se mogu otrovati kompletni gradovi.

Ne otvarajte sumnjive mejlove

Nenad Orlić iz Udruženja e-sigurnost je istakao da se iza Anonimus može bilo ko sakriti.

Foto: TV Pink Printscreen

- To je višeslojno i nije jedan čovek iza toga. Svako može da doprinese - pazite šta otvarate od mejlova. Hakerski napadi će mahom ići preko mejlova, možete na taj način preuzeti virus, koji će skinuti podatke iz neke institucije ili vaš računar može biti iskorišćen kao zombi sever za napad - rekao je Orlić.