AKTUELNO

Sve što se dešava u Ukrajini jeste zapravo ono što želi i radi Amerika, rekao je poznavalac prilika u Ukrajini Dragan Stanojević za Pink.

On je istakao da se već dva dana znalo da će napadi da počnu. Kako kaže, čuo je od prijatelja koji žive tamo, da je sa ukrajinske strane krenulo takođe ozbiljno granatiranje.

- Rusi su zatvorili, međutim, i nebo i zemlju i more. Blokirani su svi sistemi. Ja pratim sve informacije. Ukrajinci kažu da su napadi na sve baze i protivvazdušne sisteme u celoj Ukrajini – rekao je Stanojević.

Kako kaže, sve što se dešava u Ukrajini jeste ono što radi Amerika.

- Celu priču vodi Amerika preko Ukrajine a protiv Rusije – rekao je Stanojević.

Foto: TV Pink Printscreen

Dopisnik Večernjih novosti iz Moskve, novinar Branko Vlahović, rekao je da je ruska armija u ranu zoru krenula u specijalnu operaciju na teritoriju Donbasa. Dodaje da je širom Ukrajine, visokopreciznim raketama, gađani štabovi, centri i veze, celokupna vojna infrastruktura, vojni aerodromi i skladišta oružja.

- U isto vreme jedinice Donjecke i Luganske oblasti su krenule u napad na celom frontu. Koriščeni su višecevni bacači, a zatim je krenula motorizovane jedinice. Predsednik Rusije Vladimir Putin, obratio se preko televizije svom narodu i obavestio da je dao komandu da otpočne specijalna vojna operacija – rekao je Vlahović.

Kako kaže, poslednjih dana ukrajinska artiljerija intenzivno je gađala prostor Luganske i Donjecke oblast i tamo je slala svoje diverzante koji su minirali i rušili važne objekte.

Foto: TV Pink Printscreen

- Putin je rekao da je cilj operacije da se zaštite ljudi koji su poslednjih osam godina maltretirani od ukrajinskog režima, koji je, kako je rekao, činio genocid. Putin je i Ukrajince pozvao da polože oružje i da odu kući. On je rekao da ne želi da okupira ukrajinske teritorije, želja je da se Ukrajina demilitarizuje i oslobodi od nacista – rekao je Vlahović.

Kako kaže, sada postoji realna opasnost da se sve pretvori u veliki sukob. Dodaje da nisu gađani civilni objekti, već samo aerodromi.

- Rusi tvrde da nisu koristili avijaciju, već koriste za sada samo visokoprecizne rakete – rekao je Vlahović.

Foto: TV Pink Printscreen

Prof. dr Dragana Mitrović sa Fakulteta političkih nauka, kaže da je jako teško odmaći se od velike lične nelagonosti po pitanju ovog sukoba.

- Sećanja na ratove i stradanja su suviše snažna da bi samo neutralno posmatrali, ali opet to moramo da radimo kako bi razumeli situaciju – rekla je dr Mitrović.

Kako kaže, Putin se osvrnuo i na to kako je brutalno kršeno međunarodno pravo i suverenitet Jugoslavije, i dodaje kako se tada nije pazilo da se čuva teritorijalna celovitost.

- Mnogim velikim silama tada to nije ni bilo bitno, a sada se te iste sile pozivaju na njega. Ono zapravo važi kada im je potrebno za njihovu politiku – rekla je Mitrović.

Foto: TV Pink Printscreen

Prof. dr Slobodan Zečević, Institut za evropske studije, rekao je da se tamo dešava humanitarna katastrofa, i Rusi sada izlaze iz okvira Saveta bezbednosti i UN.

- Vojna strategija je takođe vrlo slična. Pokušavaju da obezglave ukrajinsku armiju, da bude haotiča i ne funkciionalna. Kada je reč o vojnoj taktici, rade isto što je NATO radio kod nas - rekao je Zečević.

Autor:

#Novo jutro