AKTUELNO

U Draču se održava neformalni sastanak premijera država Zapadnog Balkana. Domaćin ovog sastanka je premijer Albanije Edi Rama, a prisustvuju mu premijeri Makedonije i Crne Gore, predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić i premijerka Srbije Ana Brnabić. Skup predsednika vlada regiona započeo je ranije danas sesijom posvećenom preko-graničnom kretanju i transportnoj efikasnosti.

Regionalna saradnja i jačanje odnosa sa susedima prioriteti su Vlade Srbije, istakla je danas premijerka Ana Brnabić na neformalnom skupu premijera zemalja Zapadnog Balkana, u Draču.

Foto: Tanjug

Članstvo u Evropskoj uniji strateško je opredeljenje Srbije, naglasila je premijerka, podsećajući da je “Srbija posvećena regionalnoj saradnji i napretku regiona Zapadnog Balkana ka EU”.

Na sastanku koji je bio zatvoren za medije, premijerka je govoreći o prekograničnoj saradnji u svim segmentima, rekla da, u pogledu infrastrukturnih projekata, naši prioriteti ostaju autoput Niš-Merdare-Priština-Tirana-Drač (“Autoput mira”), rekonstrukcija i modernizacija pruga Niš-Dimitrovgrad, Budimpešta-Beograd, Beograd-Niš i Beograd-Bar, obilaznica oko Beograda, kao i radovi na Savi i Dunavu kao glavnim plovnim putevima.

Učesnici sastanka na prvoj sesiji razgovarali su o Transportnoj zajednici Jugoistočne Evrope, za koji je Ugovor potpisan na Samitu o zapadnom Balkanu nedavno održanom u Trstu.

Pročitajte još: DAČIĆ POSLE SASTANKA SA MAKEDONSKIM KOLEGOM: Cilj je da u regionu ne bude ni gubitnika, ni pobednika, već da se IDE NAPRED!

Premijerka Brnabić naglasila je da je Srbija zvanično podnela kandidaturu za sedište Sekretarijata Transportne zajednice JIE u Beogradu.

- Beograd je važno saobraćajno čvorište i ima odlične veze sa celim regionom - rekla je predsednica vlade. Ona je dodala da je “trenutak da se uspostavi dogovor o sedištu Sekretarijata, čime bi ceo region demonstrirao odlučnost da se razvija kroz intenziviranje saradnje u svim oblastima”.

Brnabićeva je konkretno predložla da svaki kabinet odredi osobe koje bi bile zadužene za saradnju privrednih komora u region.

Makedonija će biti uzdržana ukoliko dođe do glasanja o članstvu Kosova u UNESCO-u.

To je danas u Draču saopštila premijerka Brnabić, nakon razgovora sa makedonskim kolegom Zoranom Zaevim na marginama neformalnog skupa zemalja Zapadnog Balkana.

- Makedonija će ostati na istoj liniji, odnosno biće neutralna ako se bude glasalo za ulazak Kosova u UNESCO - rekla je Brnabić.

Zaev: Kraj krize između Makedonije I Srbije

Na nedavnu pollitičko diplomatsku krizu između Srbije i Makedonije stavljena je tačka, potvrdio je u Draču Zoran Zaev. Zaev je novinarima, nakon prve sesije neformalnog premijerskog skupa zapadnobalkanske šestorke, na pitanje novinara da li je kriza završena, rekao: "Svakako da jeste. Istina razgovor sa predsedikom Aleksandrom Vučićem je bio dug, ali je debata o ovom pitanju završena u nekoliko rečenica". Zaev kaže da je perspektiva Srbije i Makedonije u napretku i saradnji u svim oblastima. "Naši narodi su veoma bliski. Oni mogu da sarađuju i bez nas političara. Mi treba da budemo tu samo da im pomognemo, ako im pomoć zatreba", kazao je Zaev.

Brnabićeva je, naime, objasnila da joj je makedonski kolega potvrdio ono što joj je obećao na samitu zapadnobalkanske šetorke u Trstu, u julu.

U razgovoru je, kaže, konstatovano da je Makedoniji veoma važno prijateljstvo sa Srbijom i da će to biti "jasan signal jačeg prijateljstva i jačih veza sa Srbijom, tako da očekujem da se to pitanje ne otvara".

Makedonski premijer Zoran Zaev posetiće Srbiju u novembru.

- Danas sam razgovrala sa Zaevim. Imamo dosta dobro razumevanje oko daljih koraka naše saradnje, ja sam ga pozvala i dogovorili smo se da poseti Srbiju u novembru - rekla je Brnabić.

Tada će se, rekla je premijerka, dogovoriti i o održavanju zajedničke sednice vlada Srbije i Makedonije.

Foto: Tanjug

Han: Premijeri Zapadnog Balkana razgovarali o primeni dogovorenog

Komesar EU za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han izjavio je danas da su premijeri Zapadnog Balkana na neformalnom skupu u Draču razgovarali o primeni dogovora sa samita u Trstu.

Han, koji zajedno sa potpredsednikom Svetske banke Sirilom Milerom prisustvuje skupu, kazao je da su "učesnici razgovarali o primeni 115 tačaka" dogovorenih u Trstu.

Han je naveo da, "iako je trgovinska razmena roba između zemalja članica EU i nacija Zapadnog Balkana udvostručena u poslednjih 10 godina na vrednost od 46 milijardi evra, bilateralna veze u regionu se nisu promenile".

Fokusirati se na zajedničku ekonomsku zonu

Zemlje Zapadnog Balkana trebalo bi da se fokusiraju na zajedničku ekonomsku zonu, poručio je danas evropski komesar Johanes Han i dodao da regionalna ekonomska integracija nije alternativa za pristupanje EU. - Regionalna ekonomska saradnja je jednostavno koristan element, dok će izgradnja zajedničkog ekonomskog područja zemalja Zapadnog Balkana, automatski povećati privredni rast i smanjiti nezaposlenost - poručio je Han na svom tviter nalogu neposredno pre početka prve sesije neformalnog premijerskog skupa u albanskom letovalištu Draču.

- Stvaranje ekonomskog područja je nešto što podržava (njihove) evropske aspiracije, ali i pomaže boljoj perspektivi zemalja. Na kraju, sve se čini u interesu građana, poboljšanjem životnih uslova građanima - kazao je Han.

Učesnike skupa je dočekao pemijer Albanije Edi Rama, evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han i potpredsednik Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju Kiril Miler.

Učesnici skupa su i predstavnici Stalnog sekretarijata Komorskog investicionog foruma (KIF), prve zajedničke institucije u regionu koju su osnovale privredne komore tih zemalja.

#Albanija

#Ana Brnabić

'