AKTUELNO

Potpredsednik Vlade Rasim Ljajić i predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić ocenili su u Novom Pazaru da je unapređenje ekonomske saradnje ključ razvoja celog Zapadnog Balkana.

Rasim Ljajić i Denis Zvizdić izrazili su žaljenje što nije bilo sastanka premijera Turske, Srbije i BiH, ali i naglasili da će se nova prilika ukazati uskoro, na biznis forumu u Istanbulu.

Ljajić je objasnio da su sastanci već dali prve rezultate, jer će u Turskoj biti otvoreno zajedničko predstavništvo Srbije i BiH, a dvema državama će biti na raspolaganju i svih 150 turskih ekonomskih predstavništava širom sveta.

"Srbija i Bosna i Hercegovina su međusobno veoma važni partneri, jer je Srbija za BiH treće izvozno tržište, dok su oni nama četvrti po veličini trgovinski partner", rekao je Ljajić.

Izrazio je očekivanje da će solidna međudržavna razmena od skoro milijardu evra godišnje vrlo brzo biti uvećana.

Govoreći o odnosima Srbije i Turske, Ljajić je izrazio nadu da su na jučerašnjem biznis forumu u Beogradu sklopljeni novi poslovni ugovori.

"Verujem da će iduća godina biti godina turskih investicija, za koje se nadamo da će doći i u Sandžak", rekao je Ljajić.

Naglasio je da se o rekonstrukciji puteva Novi Pazar–Sjenica i Novi Pazar–Tutin "već predugo" razgovara i izrazio očekivanje da će taj projekat, značajan za ukupni razvoj Sandžaka, što pre biti realizovan.

Nema, međutim, saglasnosti dve strane oko visine kamatne stope i udela radne snage u projektima.

"Pregovaramo oko kamatnih stopa i angažovanja firmi. Naša strana predlaže kamatu od dva odsto, a turska četiri što je za nas neprihvatljivo", istakao je Ljajić.

Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić ocenio je da je prioritet njegove države mir i stabilnost u regionu, na šta obraća "posebnu" pažnju. "Cenimo poteze premijera Srbije Aleksandra Vučića u tom pravcu", naglasio je Zvizdić.

Objasnio je da BiH želi dobre odnose sa susedima i unapređenje ekonomskih odnosa, kao ključa mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

"Ekonomija stvara perspektive i puteve saradnje, možda i bolje nego politika. Novu priliku za to imaćemo uskoro u Istanbulu", ocenio je Zvizdić.

Prema njegovim rečima, saradnja BiH, Srbije i Turske trebalo bi da rezultira otklanjanjem što većeg broja administrativnih prepreka za međusobne investicije na Balkanu.

"Imamo zajedničke potencijale u oblasti energetike, transporta, turizma...", rekao je Zvizdić.

Zahvaljujući Cefti i sporazumima o slobodnoj trgovini, zemlje regiona imaju pristup tržištu od 600 miliona ljudi. Otuda je zajednički nastup na trećim tržištima viđen kao šansa za napredak.

"Pre toga se moramo transportno uvezati. Jedan od projekata na kojima radimo jeste železnička pruga koja bi povezala Beograd i Sarajevo. Tražićemo da se jedan krak sa vašeg auto-puta poveže sa BiH", rekao je Zvizdić.

Iako je magla promenila spisak gostiju, Novopazarci su ostali i sačekali one koji su, ipak, uspeli da stignu.

Predsednik opštine Meho Mahmutović kaže da žele od Novog Pazara da ponovo naprave brend, da se razvije trgovina.

"Poznati smo po proizvodnji džinsa, industriji nameštaja i obuće, i ne postoji nijenda oblast gde ne bismo mogli da nađemo radnike", kaže Mahmutović.

Ističe i da Novi Pazar želi da bude most saradnje - "Jer ako ste zid svi žele da ga sruše".

Posta premijera Turske Ahmeta Davutoglua i Aleksandra Vučića Novom Pazaru otkazana je zbog loših vremenskih uslova.

Autor: A.O.

'