AKTUELNO

"Nastavićemo da pratimo sprovođenje ustavnih promena odobrenih na referendumu, kao i druhih reformi u oblasti vladavine prava", navodi se u saopštenju.

Posle referenduma za promenu Ustava koji je juče sproveden u Republici Srbiji, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik i Tanja Fajon, predsednica Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije EU, objavili su saopštenje u kojem pozdravljaju volju građana Srbije iskazanu na glasanju.

- Pozdravljamo odluku građana da podrže promenu Ustava, čime se jača nezavisnost pravosudnog sistema. Ovo je važan korak na putu ka evropskim integracijama Srbije - navodi se u saopštenju.

Bilčik i Fajon su izrazili i zabrinutost zbog izveštaja o neadekvatnoj pripremljenosti biračkih odbora za sprovođenje procesa glasanja, te pozivaju nadležne da osiguraju i poboljšaju ovu oblast uoči predstojećih izbora.

- Nastavićemo da pratimo sprovođenje ustavnih promena odobrenih na referendumu, kao i druhih reformi u oblasti vladavine prava. Žao nam je što nije postignut dogovor sa Kosovom da se omogući prikupljanje glasačkih listića birača koji tamo žive, što je ranije bio slučaj - navodi se u saopštenju koje potpisuju Bilčik i Fajon.