AKTUELNO

Najavljena promena vremena stigla je u Hrvatsku sa jačim naoblačenjem, kišom i pljuskovima najpre na severozapadu zemlje, a proširiće se i na ostale predele, a uskorostići i u Srbiju.

Padavine će se intenzivirati, mestimice će biti obilnija. Lokalno je moguće nevreme, na što upozorava Meteoalarm, sistema upozorenja Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Iz DHMZ-a su upozorili i na jače oluje s grmljavinom.

U Zagrebu je tokom prepodneva počeo da duva jak vetar, a na Žitnjaku je stablo palo na parkirani automobil. Kako su za hrvatski portal 24sata rekli zagrebački vatrogasci, do podneva su imali već dva uklanjanja stabala.

Duva jak vetar, osetno zahlađenje

Nakon veoma toplih dana sa letnim temperaturama vazduha, stigla je najavljivana promena vremena, piše "Jutarnji list". Jače naoblačenje s kišom sa severozapada zemlje postepeno će se širiti na ostale krajeve.

Mestimično će biti i pljuskova sa grmljavinom, na Jadranu moguće izraženijih. Uz osetno zahlađenje kiša će u planinama prelaziti u sneg uz stvaranje tanjeg pokrivača u Gorskoj Hrvatskoj. Duvaće umeren i jak severni i severoistočni vetar, lokalno sa olujnim udarima. Na Jadranu, jugo uveče okreće na jaku i olujnu buru, najpre na severnom delu. Najviša temperatura između 19 i 25 °C, u drugome delu dana osetno zahlađenje, javlja DHMZ.

U Zagrebu je već oblačno i duva snažan vetar. Meteorološki sajt "AccuWeather" navodi da su naleti vetra u Zagrebu trenutno 46 kilometara na sat.

Na stranici Rain alarm već se vidi kako na naše prostore stiže oluja s područja Slovenije.

Meteoalarm za celu zemlju

DHMZ je izdao meteoalarm za celu zemlju.

Zbog jakog vetra na snazi je žuto upozorenje za zagrebačku, karlovačku, osječku, gospićku, splitsku i kninsku regiju te za srednju i južnu Dalmaciju. Na tim se područjima mogu očekivati olujni udari severoistočnog vetra. Najjači udari biće veći od 65 km/h.

Za riječku regiju, zapadnu obalu Istre i severnu Dalmaciju na snazi je narandžasti meteoalarm zbog olujne bure. Najjači udari vetra biće 65-130 km/h, javlja DHMZ, prenosi "Jutarnji list".

Za područje Kvarnera i Kvarnerića na snazi je crveni meteoalarm. Tamo je ujutro moguć mestimično jak jugozapadnjak i jugo, a uveče veoma jaka, mestimično olujna bura. Najjači udari vetra biće 35-65 čvorova (65-120 km/h).

Prema ranijim najavama DHMZ, u četvrtak će vetar da oslabi, ali će se temperatura primerenija ovom dobu godine zadržati barem do polovine iduće nedelje. Uz delimično razvedravanje od petka, najpre po kotlinama Gorske Hrvatske, najniža jutarnja temperatura vazduha biće oko 0 °C, pa je moguć i mraz pri tlu.