AKTUELNO

Srpska lista politički projekat od nacionalnog znacaja, a njena suština je političko jedinstvo Srba, te da u svakoj od 10 opština sa srpskom većinom na lokalnim izborima u oktobru okupi narod, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

-Srpska lista je politički projekat od nacionalnog značaja za Srbiju i srpski narod na Kosovu i Metohiji i zbog toga će na lokalnim izborima, 22. oktobra, ključno biti da ona, uz podršku institucija države Srbije, izađe sa kandidatima koji će u svakoj od 10 opština sa srpskom većinom moći da okupi narod- rekao je Đurić, nakon razgovora sa predstavnicima opština sa srpskom većinom na KiM.

On je dodao da suština Srpske liste i njenog delovanja treba da bude oko okupljanja, a ne oko podela. Prema njegovim recicma, suština delovanja liste je suprostavljanje podelama i da na čitavoj teritoriji KiM, u svim opštinama sa srpskom većinom, imamo preko potrebno političko jedinstvo.

- Zato je neophodno, i na današnjem sastanku smo razgovarali o tome, kako da na predstojećim izborima okupimo što je moguće više političkih činilaca srpskog naroda kako bi Srpska lista predstavljala, kao što je to bio slučaj i na parlamentarnim izborima, praktično sve ili gotovo sve srpske političke činioce na KiM - rekao je Đurić.

Foto: Tanjug

Prema njegovim rečima, razgovarano je i o tome kako da na lokalne izbore Srpska lista izađe sa najboljim kandidatima koji će ponuditi građanima konkretan i opipljiv program šta će u naredne četiri godine uraditi u opštinama sa srpskom većinom.

On je rekao da su razgovarali o tome kako da se otklone različiti nedostaci i problemi koji postoje, dodajući da je cilj da Srpska lista na lokalnim izborima bude u stanju da na najbolji mogući način artikuliše volju srpskog naroda na KiM i zaštiti njihove intetrese.

-Država Srbija će nastaviti da podržava političko organizovanje srba na KiM, da održava nastojanje srpskih predstavnika da uzmu što je moguće više udela u institucijama, u svim oblicima društvenog života jer to je nešto što nama pripada i od čega zavisi naše opstajanje na KIM - rekao je Đurić.

Kako je naveo, zato je važno boriti se za ono što je naše jer smo svoj na svome, a Srpska lista je naš strument da ostvarimo uticaj u tim institucijama i da sačuvamo institucionalnu vezu sa Beogradom.

Foto: Tanjug

Predsednik Srpske liste Goran Rakić pozvao je sve građane sa prostora KiM na jedinstvo i zajedničku borbu, ocenjujući da je Strpska lista jedina partija koja okuplja sve Srbe pod jedan barja, kojima je Srbija u srcu i kojima je interes i bolji život Srba na KiM na prvom mestu.

-Srbi nemaju taj luksuz da se dele i razjedinjuju. To bi samo oslabilo našu snagu - zaključio je Rakić. On je istakao da može da obeća da će srpska lista imati najbolje kandidate za gradonačelnike i odbornike u svih 10 opstina sa većinskim srpskim stanovništvom.

-Bitno je da ćemo imati kandidate za odbornike i u opštinama gde Srbi nisu većina. Ti Srbi će biti kredibilni, kvalitetni i hrabri, spremni da se uhvate u koštac sa svim problemima i kojima će nacionalni interes biti imperativ - rekao je Rakić.

On je dodao da nikada neće sarađivati sa onima kojima je lični interes ispred nacionalnog, jer su ti ljudi deo političke istorije i tamo treba da ostanu.

#Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju

#Goran Rakić

#Marko Đurić

#Srpska lista

'