AKTUELNO

Predsednik Srbije prisustvuje od 11 sati puštanju u rad prve Nacionalne platforme za veštačku inteligenciju u Srbiji, u Državnom data centru u Kragujevcu.

Događaju će prisustvovati i predsednica Vlade Ana Brnabić, američki ambasador Entoni Godfri, kao i direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović, koji će potpisati Sporazum o korišćenju prve Nacionalne platforme za veštačku inteligenciju sa tehničkim fakultetima, svim naučno-tehnološkim parkovima i sa tri instituta.

Foto: Privatna arhiva

Platforma predstavlja superkompjuter poslednje generacije, visokih performansi, spreman da obradi ogromnu količinu informacija u kratkom vremenskom periodu. Zahvaljujući toj platformi, kako se navodi, Srbija je spremna da napravi novi iskorak u procesu digitalizacije i obezbedi alat za još brži i snažniji razvoj istraživačke i inovativne zajednice.

Foto: Privatna

Vučić je na početku posete imao priliku da razgovara sa robotom.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Tokom posete Kragujevcu, predsednik Srbije imao je priliku da zajedno sa premijerkom Anom Brnabić porazgovara sa zaposlenima.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

- Vi nakon školovanja imate već obezbeđen posao, što je odlično - konstatovao je Vučić.

Kako je dodao, nama je potreban eksponenciolni rast, gde brojke treba da idu samo na gore.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Predsednik je potom imao priliku da se oproba u stoni fudbalu.

Predsednik je nakon obilaska imao priliku da pogleda kratak film, o nastanku objekta koji je na jednoj livadi izgrađen za godinu i pet meseci.

Foto: Privatna arhiva

Vučić je potom u razgovoru sa čelnicima, komentarisao o mogućem proširenju objekta, što je, kako je i premijerka Brnabić podvukla, izvodljivo.

- Ovo je stvarno nestvarno, da mi je neko pričao, ne bih mu verovao - rekao je Vučić.