AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je ceremoniji obeležavanja početka radova na izgradnji prve deonice auto-puta E-80 od Niša do Pločnika.

Predsednik Srbije rekao je da je prvih 32,7 km do Beloljina koštaju 226 miliona evra do čega je 40 miliona dobijeno od Evropske unije na poklon.

Foto: TV Pink Printscreen

- Zahvalan sam ljudima EU na tom velikom i značajnom poklonu, kao što sam zahvalan i predstavnicima Evropske invesricione banke, na najpovoljnijim mogućim uslovima finansiranja celog projekta. To znači da ako izračunamo sve do Merdara ovaj auto-put će koštati oko 650 miliona evra, auto-put će imati višestruki značaja, ekonomski, politički, ali značiće i novi život za prokuplje, Blace, Žitorađu i posebno Kuršumliju. Značiće i nove investicije, mnogo posla za ljude ovde.

Foto: TV Pink Printscreen

Vučić je napomenuo i da Toplica nema gas te da bi trebalo napraviti magistralni gasovod, pa plastični deo do kuća jer to znači bolji život i dolazak investitora.

- Auto-putevi su nam sve puniji. Sve više košta, materijal nam je sve skuplji, sve je teže uradtii zato će nam sve skuplje biti. Za samo nekoliko godina od Niša do Merdara, a od Niša do Prokuplja stizaće se za 45 odnosno 15 minuta lagane voženje najmodernijim auto putem koji će zameniti magistralne puteve. Mi smo na pravom putu da svoj trag u vremenu ostavimo na najlepši način. Srbija svoj deo mora da nastavi. I ono što jeste hiljadu milja u budućnost je mreža auto puteva koju gradimo. Ovo je budućnost, mi sa EU radimo na kompletnom projektovanju brze pruge Niš-Beogard - rekao je Vučić i najavio da za sedam dana dolazi na tri dana u Niš.

Foto: TV Pink Printscreen

Predsednik se zahvalio Evropskoj unuji na "poklonu", ističući da je to važan deo koji su dali za izgradnju ovog puta.

- Ovo je spas za Prokuplje i prokupačku opštinu, značiće mnogo za Kuršumliju i Blace. Ovo je najduža deonica - rekao je predsednik, i dodao da je o ovome prvi put pričao sa Angelom Merkel 2013. godine.

Foto: Privatna arhiva

Kako kaže, dobili smo pare na poklon i da to narod odlično razume.

- Ne razumem se u birokratske formule, zahvaljujem se Evropskoj uniji, ovo je za naš najsiromašniji kraj, i važno je što ćemo moći da se povežemo s Prištinom, posebno za Toplicu jer je siromašni kraj. Mnogo hvala ljudima u EU - kaže Vučić.

Foto: Privatna arhiva

Foto: TV Pink Printscreen

Sa predsednikom je i ministar građevinarstva Tomislav Momirović, kao i direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić.

Foto: Privatna arhiva

Prva deonica puta čija gradnja počinje sutra duga je 5,5 kilometara, a ukupna dužina auto-puta od Niša do Pločnika je 37,4 kilometra.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Posao izgradnje prve deonice auto-puta dodeljen je kompaniji Strabag, odnosno grupi ponuđača koju čine Strabag AG Austrija i Strabag d.o.o Beograd.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva