AKTUELNO

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić, na današnjem potpisivanju ugovora za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom na čitavoj teritoriji Srbije, rekao je da je vraćen život u 651 seosku kuću, a da su od toga čak 132 porodice rešile da se iz gradskih i prigradskih sredina vrate na selo.

- U velikoj seobi Čarnojević je poveo 30.000 porodica. Mi smo uspeli za sada da zadržimo i vratimo 651. Ovo je fundamentalna ideja za opstanak sela Srbije i same Srbije. Cilj nam je da u narednih pet godina po 6.000 porodica naselimo u sada prazne seoske kuće. Time bismo broj porodica doveli na onaj početni broj od 30.000 iz Velike seobe - istakao je Krkobabić i dodao:

- Za to su nam potrebna desetostruko veća sredstva u idućoj godini. Računamo na državu Srbiju, na Srpsku pravoslavnu crkvu, ali i na uspešne domaće korporacije i imućne pojedince, kao i na dijasporu koja je najavila da će se ozbiljno uključiti.
Ova misija ima podršku predsednika Republike Aleksandra Vučića, Srpske akademije nauka i umetnosti-odbora za selo na čelu sa akademikom Draganom Škorićem, ali i svih dobronamernih građana Republike Srbije.

Do sada je iz ovog programa Ministarstva za brigu o selu dodeljeno 651 kuća na teritoriji čitave Republike Srbije. Najveće interesovanje je u opštinama Bačka Palanka, Apatin, Kikinda, Kula, Sombor, a na jugu su to Pirot, Aleksinac, Dimitrovgrad, Svilajnac...

Konkurs je trajao do 1. novembra, stiglo je 945 prijava, a prema uslovima propisanim Uredbom Vlade Srbije, podnosioci prijave na konkurs bili su bračni i vanbračni parovi, mladi poljoprivrednici i poljoprivrednice i samohrani roditelji, do 45 godina starosti koji žele da započnu svoj život na selu tako što će se osamostaliti iz roditeljskih domova ili iz gradova preći da žive na selo.

- Dugo smo razmišljali da odemo da živimo na selo, a period korone i izolacije, pa rad od kuće samo su pojačali tu našu želju i počeli smo da tražimo za sebe idealnu seosku kuću. Na ovaj način smo to i uspeli. Živećemo u zdravijoj sredini, posvetićemo se i gajenju hrane, a želja nam je da u našoj oazi ugostimo i prijatelje - rekla je Dragana Katić, koja sa svojim partnerom Borisom prelazi da živi iz Beograda u Valjevsko selo Taor.

Vrednost seoske kuće sa okućnicom, koju su zainteresovani sami pronalazili, nije mogao biti iznad 1,2 miliona dinara (10.000 evra), a ceo program se sprovodi u saradnji sa jedinicama lokalnih samouprava koje vrše procenu tržišne vrednosti i proveravaju da li su regulisani imovinsko-pravni odnosi te nepokretnosti.

Prvobitno je za ovaj Program opredeljeno 500 miliona dinara ali je, zbog veoma velikog interesovanja taj iznos uvećan, na predlog Ministarstva za brigu o selu uvojen od strane Vlade, na 686,5 miliona dinara.

Novac se dodeljuje kako je propisano Uredbom, do utroška sredstava, po redosledu pristiglih prijava.

#Milan Krkobabić