AKTUELNO

Ministar za brigu o selu najavio je da će komisija sutra ili u petak početi da razmatra zahteve pristigle na konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom na teritoriji Srbije.

Ministarstvo za brigu o selu raspisalo je na Vidovdan, 28. juna, javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća mladim bračnim parovima, a država će za otkup kuća davati do 1,2 miliona dinara.

Takođe, nedavno je Vlada Srbije na inicijativu Ministarstva za brigu o selu usvojila dve uredbe koje za cilj imaju poboljšanje kvaliteta života u selima.

Foto: TV Pink Printscreen

Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu, izjavio je da je stigao veliki broj zahteva za kupovinu seoskih kuća, a da su uslovi konkursa – da par nije stariji od 45 godina, da nema imovinu na svoje ime, i da je prijavljen u Srbiji. Ove nedelje, kako je najavio, komisija počinje da razmatra zahteve, i već sutra ili u petak biće odobrena sredstva za prve kuće.

Krkobabić je pozvao sve koji ispunjavaju uslove i koji žele da se prijave.

Kaže da su se dosad neretko prijavljivali mladi koji žele da se osamostale, a da su među kandidatima mnogi parovi sa decom.

- Interesantne su i profesije: prijavili su se profesori, recimo iz Banata, koji nemaju svoju kuću ili stan. Prijavili su se i mladi koji se bave IT profesijom, sve do mladih poljoprivrednika koji žive u zajedničkim domaćinstvima – kaže ministar za TV Pink.

Podsetio je da je vlada usvojila uredbu o utvrđivanju programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu mini buseva za potrebe besplatnog prevoza seoskog stanovništva, kao i uredbu o utvrđivanju programa dodele bespovratnih sredstava za organizovanje manifestacije "Miholjski susreti sela".

Naveo je da će te susrete organizovati lokalne samouprave, a da će Ministarstvo za brigu o selu finansijski pomoći njihovo održavanje, te da će konkurs uskoro biti raspisan.

- Oni će konkurisati, dobiće sredstva i takmičiće se sela u okviru jedne opštine - rekao je Krkobabić i dodao da će u okviru "Miholjskih susreta sela" biti organizovane različite aktivnosti - pevanje, recitovanje, folklor, kulinarske veštine...

Foto: TV Pink Printscreen

Kada je reč o nabavci mini buseva, kaže da će lokalne samouprave uskoro moći da konkurišu, a da će se ovim busevima organizovati prevoz ljudi iz jednog sela u drugo, kao i iz sela u opštinsko mesto.

- Prevoz je sada veliki problem jer se naplaćuje, ali će ovaj prevoz biti besplatan. Lokalna samouprava će konkurisati, dobiti mini bus sa 21 sedištem, obezbediće vozača, gorivo, registraciju, a vozilo dajemo mi, što nije jeftino - do 7 miliona dinara. Ovo vozilo služi za prevoz putnika, prevoz starijih sugrađana, đaka i slično - kaže za Pink Krkobabić. 

Najavljuje da će se naredne godine razgovarati i o nabavci multifunkcionalnih vozila koja bi imala lekarsku i stomatološku ekipu, koja bi mogla da pružaju apotekarske usluge, ali i da imaju državnog službenika koji bi mogao da pomogne građanima oko administrativnih stvari.

- Ovo funkcioniše u zapadnoj Evropi i u svetu, a pogotovo u brdsko-planinskim predelima - kaže Krkobabić. 

#Milan Krkobabić