AKTUELNO

Odluka Vlade Srbije da ograniči visinu cena osnovnih životnih namirnica tako da one ne prelaze nivo cena na dan 15. novembar 2021. godine znak je da država brine o svojim građanima, ali i da prepoznaje da zbog koronavirusa, energetske krize i raznih političkih žarišta širom Evrope i sveta možemo očekivati i poremećaje na tržištu – izjavio je predsednik Srpske lige Aleksandar Đurđev.

Šećer, kristal, brašno tip T-400, jestivo suncokretovo ulje, svinjsko meso i mleko spadaju u date namirnice, a Đurđev podseća na činjenicu da je Srbija bila jedina zemlja u regionu kojoj prva dva meseca korona krize nisu nedostajale date namirnice, štaviše, da je imala dovoljno zaliha brašna za sebe i za donacije zemljama u okruženju.

- Ovde nije reč o tome da država želi da tržišnu ekonomiju zameni komandnom, već da ovakvom vrstom intervencije koriguje i predupredi sve nepravilnosti koje bi se mogle javiti u smislu drastičnog povećanja cena namirnica bez kojih je prehrana u srpskim domaćinstvima nezamisliva – napomenuo je Đurđev.

Foto: Privatna arhiva

Predsednik Srpske lige pohvalio je napore Vlade da uvede ovakvu meru, dodavši da smatra da su presudnu ulogu u tome imali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar za brigu o selu Milan Krkobabić.

- Predsednik Vučić je i predsednik najveće političke partije i stožera vlade i neko ko razmišlja strateški, a svojim zalaganjem kod predsednika Rusije Vladimira Putina za dobijanje niže cene gasa pokazao je da razmišlja o životu običnog čoveka u Srbiji, baš kao i u slučaju cena namirnica. Sa druge strane, ministar Krkobabić jedini od ministara insistira na socijalno pravednom i odgovornom društvu, na brizi o najugroženijima, o onima koji imaju najmanje prihode, te je takva kontinuirana politika ministra i PUPS-a koji predvodi i te kako doprinela ovakvoj odluci – zaključio je Đurđev.

#Aleksandar Đurđev