AKTUELNO

Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige, izjavio je da država Srbija treba da, po hitnom postupku, vrati imovinu Srpske pravolsavne crkve (SPC), posebno onu imovinu koja se nalazi na teritoriji Kosova i Metohije (KiM).

Đurđev smatra da bi se time ispravila komunistička nepravda od 1945. godine, kada je bivši predsednik Josip Broz Tito zabranio da se Srbi vrate u južnu srpsku pokrajinu do današnjeg dana, brojnim antisrpskim i anticrkvenim zakonima koji su uključivali nasilnu nacionalizaciju i konfiskaciju srpskog zemljišta i nekretnina.

Đurđev je dodao da bi vraćanjem imovine SPC na KiM, više od 80 odsto teritorije bilo u vlasništvu Crkve.

- Od vremena Tita, i te 1945. godine do danas, svaka vlast je bila ista identična, zato molimo predsednika Srbije gospodina Aleksandra Vučića i Vladu Srbije da učine značajan istorijski korak, tako što će, za razliku od svojih prethodnika, vratiti imovinu SPC jer je KiM po svim međunarodnim pravima teritorija države Srbije i naša zemlja može i mora da ispravi sve ono što su nam učinili komunisti, čime će otpočeti proces spasavanja pokrajine i Srbije – ističe Đurđev i dodao:

- Podsećamo da je već bilo pokušaja da se SPC vrati imovina, tačnije 1991. godine. kada je zakon o povraćaju imovine SPC i ostalih verskih zajednica u Srbiji usvojila Miloševićeva SPS većina, ali Slobodan Milošević, kao predsednik, nije taj zakon potpisao iz ideoloških razloga i loše političke procene. Srpskoj crkvi se mora vratiti srpska crkvena imovina oteta od titoista.

Đurđev smatra da sada više nego ikad moramo da budemo jedinstveni u odbrani imovine države Srbije, građana i SPC na Kosovu i Metohiji.

- Zato pozivamo sve nadležne državne institicije, političke subjekte, nevladine organizacije, i kompletno društvo da se zajedno borimo, i pokažemo, kao što je to na raspravi o KiM jedino potpredsednik Narodne skupštine Srbije i izvestilac poslaničke grupe PUPS-a Stefan Krkobabić ukazao, da pitanje srpske imovinu na Kosovu i Metohiji mora da bude u samom vrhu agende pregovora sa prištinskim vlastima u Briselu – zaključuje Đurđev.

#Aleksandar Đurđev