AKTUELNO

"Oluja" je velika tragedija koja je zadesila srpski narod.

Glavni urednik portala "Novi standard" Željko Cvijanović govoreći o "Oluji" istakao je da se ne bavimo ovom temom koliko bi trebalo, i da je ona otvorena u nekom širem konekstu pre dve ili tri godine, a da je pre toga Oluja bila tema koja je pokušavala da se zaboravi i da se sporadično pomene.

-U poslednje vreme pokušavamo da razumemo koliko je to velika tragedija koja je zadesila srpski narod u Krajini, koliko je to veliki istorijski događaj i to je jedan neophodan deo kolektivnog sećanja na kome počiva i deo identiteta - istakao je on u Jutarnjem programu TV Pink.

Foto: Printscreen

Reagujući na Plenkovićevu izjavu da je "Oluja" sprečila nove Srebrenice, Cvijanović je ocenio da je to potpuno neverovatno, da neko govori zločinu iz poredostrožnosti i da zapitao se da li će neka od narednih izjava biti šta su izbegli Jasenovcem.

- Samom tom pričom o ubijanju neke grupe ljudi samo zato što se plašim da ta grupa ne ubije neku treću grupu ne samo da se time zločin priznaje nego je i to jedna od definicija nacizma - ocenio je Cvijanović.

Međutim, kako kaže, postiji i racionalan deo te izjave, a to je, ranije su hrvatski zvaničnici kada su slavili "Oluju" govorili dosta sebično o hrvatskom interesu, o oslobađanju Hrvatske, a ovaj put pokazali su, neku vrstu brige za region, pa su rekli, da su Olujom omogućili su potpisivanje Dejtonskog sporazuma, dakle pokazali su brigu za nešto što nije samo hrvatski interes.

-Hrvatska pokazuje da ima nameru da preuzme deo regionalnog posla, da bude neko ko će da uspostavlja pravila - ocenio je Cvijanović.

Novi gradonačelnik Knina Marko Jelić rekao da treba da se poklone srpskim žrtvama, a Cvijanović ocenjuje da je u Knin posle duge vladavine okorelih HDZ-ovskih kadrova došao jedan čovek koji je korektan.

-Sasvim je normalno da se neko vrati ako ste ga proterali iz njegove kuće, da posle rata može da se vrati, ono što nije normalno je da hvalimo jednu izjavu koja se podrazumeva, ali je ipak treba pohvaliti tu incijativu, ali ipak smatram da to nije stav većine hrvatske vlasti, već je stav Hrvatske ono što je rekao Plenković - zaključio je Cvijanović.

#Andrej Plenković

#Oluja

#Željko Cvijanović

'