AKTUELNO

Novinar Milovan Jovanović izjavio je da je bombardovanje NATO-a velika tragedija koja je zadesila našu zemlju i razorila pola Srbije.

Jovanović je u emisiji Pravac autora i voditelja Jovana Palavestre ocenio da su ostali veliki ožiljci od NATO bombardovanja.

- Ja sam tada imao 19. godina i bio sam maturant Dvanaeste beogradske gimnazije i 20 godina od NATO agresije i jučerašnji govor predsednika Srbije je izazvao lavinu emocija kod svakog građanina Srbije. Veliki su ožiljci i to je jedna strašna tragedija koja je zadesila našu zemlju. Stradali su nedužni civili, stradala su deca – podsetio je Jovanović i dodao:

Foto: TvPink Printscreen

- Stradali su vojnici, razoreno je pola Srbije. Ja se stalno pitam kako smo do toga došli. Kako je moguće da smo od 1990. do 1999. godine pokidali sve veze sa saveznicima iz dva svetska rata – upitao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, pogubna politika dovela je do toga da naša zemlja bude bombardovana mimo odluke Saveta bezbednosti UN.

Foto: Tanjug

- To je još jedna potvrda da od pamtiveka ovim svetom ne vladaju pravo i pravda, nego vlada sila. Mi smo imali prilike to da osetimo na svojoj koži – kazao je Jovanović.

General Stanko Vasiljević, koji je bio pripadnik 250. raketne brigade PVO, koja je borila sa NATO avijacijom 1999. godine, prisetio se početka agresije i rekao da niko nije očekivao bombardovanje, kao i da su se vojnici nadali da će diplomatija da uradi svoje.

- Sve je počelo iznenada, mi to nismo očekivali, iako smo bili svesni svih pokazatelja da će doći do te agresije. Ipak, nismo verovali, mislili smo da će diplomatija uraditi svoje i da do agresije neće doći. Međutim, desilo se to što se desilo. Mi kao vojnici najviše mrzimo rat, ali kada je u pitanju odbrana zemlje, niko nije postavljao pitanje – naveo je Vasiljević.

Foto: TvPink Printscreen

Kako dodaje, u to vreme jedinice su bile na vatrenim položajima i raketne jedinice su pružile izuzetan otpor snagama NATO-a.

- To je bila netipična operacija, asimetričan rat u kojem su skromne snage ratnog vazduhoplovstva i PVO suprotstavljene najjačoj sili na svetu – ocenio je Vasiljević.

Prema njegovim rečima, osnovni zadatak 250. raketne brigade PVO bio je zaštita šireg reona Beograda kao strategijskog objekta.

Foto: Tanjug

Vasiljević je ocenio da je obaranje aviona F-117a značilo mnogo za našu avijaciju.

- To je bio početak rata i ljudima je to mnogo značilo. Taj događaj je podigao moral i vratio veru u tehniku – izjavio je Vasiljević.

Pročitajte još: STRAVIČAN I DOSAD NEOBJAVLJEN SNIMAK BOMBARDOVANJA GENERALŠTABA! Pogledate trenutak kada bomba RAZNOSI ZGRADU - čuje se detonacija i sirene (VIDEO)

#Emisija Pravac

#bombardovanje

'