AKTUELNO

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić izrazio je danas nadu da će se predsednik Srbije Aleksandar Vučić u "vrlo kratkom vremenu" odazvati pozivu za zvaničnu posetu BiH i ocenio da bi to bilo u funkciji "prevazilaženja" negativnih momenata u odnosima dve zemlje

Predsedništvo BiH u utorak je saopštilo da će pozvati Vučića u zvaničnu posetu Sarajevu, a Ivanić za Tanjug kaže da je reč o obnavljanju poziva, koji je više puta ranije upućen, u vreme kada je predsednik Srbije bio Tomislav Nikolić.

Obnavljanje poziva Vučiću, naveo je Ivanić, inicirao je hrvatski član predsedništva Dragan Čović.

- Čović je rekao da bi bilo dobro da se obnovi raniji poziv, više puta upućen u vreme kada je Nikolić bio predsednik. Ovo je zapravo formalizovanje poziva koji je više puta upućen. Nadam se da će do posete Vučića doći u vrlo kratkom periodu, jer bi to bilo pozitivno za odnose dve zemlje i za prevazilaženje negativnosti iz ranijeg perioda - navodi Ivanić.

Juna 2015. godine, posle hapšenja ratnog komandanta muslimana Srebrenice Nasera Orića, bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović zatražio je od srpskog i hrvatskog clana Predsedništva odlaganje posete tadašnjeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića Sarajevu do okoncanja ekstradicijskog postupka.

Tada je u kabinetu Nikolića rečeno da će poseta po svemu sudeći biti odložena.

Nikolić tokom mandata nije posetio Sarajevo.

Inače, Vučić je u Sarajevu bio u martu ove godine kao predsednik Vlade Srbije, gde je učestvovao na samitu premijera Zapadnog Balkana, a njegova poseta BiH biće prva u svojstvu predsednika Republike.

Vučić se sa članovima Predsedništva BiH tokom premijerskog mandata više puta sastao na međunarodnim skupovima, a bio je i dva puta u Mostaru, na privrednom sajmu, i u Srebrenici, na komemoraciji žrtvama ratnog zločina.

#Aleksandar Vučić

#Bosna i Hercegovina

#Mladen Ivanić

'