AKTUELNO

Gotovo je izvesno da će sve zapaženije stranke opozicije izaći na izbore sledeće godine, ali je njihovo udruživanje pre, ali i posle glasanja u postkoalicijama, pod velikim znakom pitanja.

Razjedinjenost po mnogim temama, od evropskog puta pa do kosovskog pitanja, toliko je velika, da bi, kako sada stvari stoje, teško mogli da pronađu zajednični imenitelj makar oko pravila o nenapadanju tokom kampanje.

Lider Dveri Boško Obradović poručio je da ide na izbore, ali da "nikome ne priznaje monopol u opoziciji, a posebno ne predstavnicima bivše vlasti", te da nikada ne bi sarađivali sa onima koji bi priznali tzv. Kosovo.

Prema rečima lidera SSP Dragana Đilasa, najveće opozicione stranke zajednički će doneti odluku da li će učestvovati na predstojećim izborima ili će ih bojkotovati, ali "na način koji neće biti identičan kao prošli put":

- DS, SSP, Narodna stranka, Pokret za preokret, PSG, to su organizacije koje zajednički sarađuju i donećemo odluku zajedno i saopštiti je građanima Srbije - rekao je Đilas, i dodao "da izborni uslovi ne postoje".

Poručio je i da je "nadzorno telo za kontrolu medija, što je dogovoreno tokom međustranačkog dijaloga uz posredstvo evroparlamentaraca, zajednička prevara SNS, SPS i gospode iz Evrope", te da je Tanji Fajon, Vladimiru Bilčiku i Knutu Flekenštajnu poručio da treba da ih bude sramota jer su odustali od svih evropskih vrednosti i pravila koja postoje u njihovim zemljama.

Za predsednika Skupštine Srbije Ivicu Dačića nema dileme će sve stranke izaći na izbore.

- Očekujem da će izaći čak i stranke koje kritikuju evroparlamentarce da nisu ispunili njihove neosnovane zahteve, kao što su ministarstvo za izbore i leteći uređivački timovi na javnim servisima - rekao je Dačić. - Predstavnici opozicije, Đilas i Vuk Jeremić, nisu prihvatili predloge evroparlamentaraca, ali i one iz međustranačkog dijaloga bez posredovanja stranaca, jer je njihov politički pristup da nema dogovora. Sve je to deo kampanje.

Inače, potpisivanje dokumenta o poboljšanju izbornih uslova dogovorenog u koloseku dijaloga bez prisustva stranaca očekuje se ove nedelje. Kako su "Novosti" već pisale, predviđa se uvođenje posebnog "šaltera" kod tužioca za izborne prestupe, više novca u kampanji, posebna kontrola biračkog spiska i javnih servisa...

SASTANAK SNS i SPS

Dačić je u ponedeljak ponovio da socijalisti podržavaju Vučića kao predsedničkog kandidata. On je naveo da se SPS neće utopiti u SNS, kao što nisu ni u druge partije sa kojima su do sada bili u koaliciji. Za danas je u sedištu naprednjaka zakazan sastanak, a Dačić navodi da im je cilj da SPS pređe 10 odsto glasova.

#Izbori