AKTUELNO

Gradski menadžer je ocenio da funkcije poput Šabićeve i zaštitnika građana služe kao odskočna daska za novi politički iskorak.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić koristi svoju funkciju kao "odskočnu dasku" za ulazak u politiku, smatra gradski menadžer Goran Vesić i ocenjuje da je predsednica skupštine Maja Gojković u pravu kada ga je pozvala da podnese ostavku na tu funkciju.

- Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković je potpuno u pravu kada ga je pozvala da podnese ostavku jer je on prvi urušio instituciju poverenika za zaštitu informacija od javnog značaja jer je najvažnija osobina te funkcije je nezavisnost, odnosno nemešanje u politiku - rekao je Vesić gostujući u jutarnjem programu televizije Pink.

Komentarišcuhi navode da će se Šabić kandidatovati za gradonačelnika na gradskim izborima, Vesić se složio sa ocenom da funkcije poput Šabićeve i zaštitnika građana služe kao odskočna daska za novi politički iskorak.

- Izgleda da služe. Tako je služila funkcija zaštitnika građana u slučaju (Saše) Jankovića, koji je tu funckiju koristio kako bi pravio sebi odskočnu dasku za ulazak u politiku. To očigledno sada radi i Šabić i to je više nego jasno - ocenio je Vesić.

On je dodao da bi Šabić morao "jasno da rašcišti sa sobom" da li je poverenik ili kandidat za gradonačelnika.

Foto: Printscreen

- Svako ima pravo da učestvuje u politici, mi smo slobodna i demokratska zemlja, to se odnosi i na Šabića, ali to nema pravo da radi sa mesta poverenika za informacije od javnog značaja, jer je to nezavisna insititucija. Tog poverenika bira skupština i on je dužan da štiti informacije od javnog značaja, odnosno da vodi računa o svim građanima podjednako - naglasio je Vesić.

Govoreći o izboru Zorana Pašalića za zaštitnika građana, Vesić je ocenio da smo kao društvo pokazali ozbiljnost da jednu takvu osobu izaberemo jer on nije član nijedne stranke.

- Time se pokazalo da želimo da izaberemo osobu od integriteta za zaštitnika građana - rekao je Vesić i podsetio povodom kritika koje su se čule iz opozicije, da je Pašalić izaran za sudiju i predsednika suda u vreme prethodne vlasti.

- Pa što su ga birali za predsednika suda ako nije bio dobar. Kad ga oni biraju dobar je, a kada ga neko drugi bira nije dobar - ocenio je Vesić i izrazio uverenje da je Pašalić pravi izbor na tu funkciju.

Vesić je rekao i da je šokiran naslovnom stranom NIN-a ocenivši da se nedeljnik na taj način narugao žrtvama holokausta.

Povodom obrazloženja redakcije da je njihova namera bila da ukažu da Vlada Srbije ne poštuje sopstvene zakone, Vesić je rekao da je bilo na raspolaganju "hiljadu drugih načina" da se to napiše, umesto da se stavi slika ulaska u Aušvic, gde se dogodio holokaust nad Jevrejima.

- To ste stavili da uporedite sa nekim ko ne poštuje zakon - začuđeno je prokomentarisao Vesić i dodao da to samo govori u prilog tome da "u hajci protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića očigledno svi misle da je sve dozvoljno".

Za Beograd najvažnije što se spustio na reke

Najvažnije što se desilo u poslednje tri i po godine je pravac u kom se Beograd razvijao, izjavio je danas gradski menadžer goran Vesić.

Razvijao se prema svojim perirefijama i stalno je bio problem nedostatak infrastruktura, pa su mnogi delovi grada bili neiskorišćeni, a mi smo promenili prvac i spustili grad na reke.

On je rekao da je na taj način Beograd ostvario san koji postoji još od kneza Miloša.

- Beograd ima skoro 200 kilometara obala i bilo je krajnje vreme da počnemo da ih koristimo i Beograd će konačno postati grad na rekama- rekao je Vesić.

Vesić je rekao da se više od 10 godina nije bavio politikom, ali da se vratio, jer je kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića prepoznao nešto što je osećao dok se ranije bavio politikom, a to je potreba da se zemlja menja.

- Prvi put od 2003, 2004. godine sam video političara na sceni, odnosno državnika koji želi da menja zemlju, koji ne govori samo stvari koje ljudi žele da čuju, koji razume odnose u svetu i video sam ponovo šansu da se nešto desi u Srbiji – rekao je Vesić.

On je ocenio da je to važno jer se Srbija u poslednjih nekoliko godina od kada je Vučić na čelu zaista menja i ponovo zauzima mesto u svetu koje je nekad imala, a davno izgubila. Prema njegovom mišljenju Srbija se zaista menja ekonomski trnasformiše se kao društvo i polako postaje društvo 21. veka, a to je ono što se istorijski menja u Srbiji.

O kad je Vučić na čelu države, najpre kao premijer, pa sad i kako predsednik, vodi se srpska politika.

- Ne vodi se ni ruska, ni američka, evropska, ni kineska, vodi se srpska politika u interesu Srbije, a interes Srbije je da održava dobre odnose sa svim zemljama i to je jedan od razloga zašto je Srbija uspešna- zaključio je gradski menadžer.

#Beograd

#Goran Vesić

#Rodoljub Šabić

'