AKTUELNO

Premijerka Srbije gost je ovonedeljnog "Hit Tvita" na TV Pink.

U Briselu je postignut dogovor između Beograda i Prištine o tome da se ROSU povuku sa Jarinja i Brnjaka, što je i učinjeno. Premijerka Srbija Ana Branbić, gostujući u "Hit Tvitu" Verice Bradić, pojasnila je šta je bio problem sa automobilskim tablicama.

Foto: Tanjug AP/ALEKSANDAR NICIFOROVIC

- Problem je nastao davno, 2008. godine nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti, a onda i kada su postavljeni prelazi Jarinje i Brnjak. Vučić je godinama sve pokušavao da pomeri sa tačke koja je bila rešena "ad akta", a tablice su zapravo reciprocitet koji je Priština uvela Beogradu. Oni su sada, ne konsultujući se sa Beogradom i svojim partnerima, a kako bi demonstrirali silu, poslali ROSU na sever - podseća Brnabić.

Ističe da je politički nekorektno nazivati sporazum u Briselu velikom pobedom, ali je činjenica da smo "pametno i promišljeno odreagovali".

- Mislim da niko od nas nema racio kakav ima Vučić. Uvek je prvi instinkt da se raguje iz stomaka. Međutim, Vučić je uvek pametniji od toga - reaguje suzdržano i na loptu posle koje bi svi rekli "a, zašto konačno ne vratite?". Nije sve u tome da vratimo i nije sve u prvom potezu, već u političkom promišljanju - kaže premijerka.

Foto: TV Pink Printscreen

Ističe da ovo nije apsolutna pobeda, da su pred nama teška vremena i okolnosti, ali da smo uspeli da sačuvamo mir i bezbednost za Srbe na KiM.

- Prvi put nam se čini da smo stigli na milimetar od ponovnog oružanog konflikta i, zaista, bez skromnosti, ovo je sprečeno zahvaljući Aleksandru Vučiću i svaka mu čast na tome, kapa dole - kaže premijerka.

#Ana Brnabić