AKTUELNO

Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je za Pink, da smo, nažalost propustili šansu da pobedimo koronavirus.

- Prešli smo juče tu brojku od 6.000 i ja ću se obratiti danas posle sednice Kriznog štaba. Znali smo da će brojevi rasti ali ovo su velike brojke... U ovom trenutku najvažnije je da se škola nastavi... - rekla je premijerka osvrnuvši se na smrt koleginice iz Vlade Srbije, iz kancelarije za medije, koja je preminula od korone u 53. godini. Premijerka je dodala da preminula nije bila vakcinisana.

Brnabićeva je objasnila da imamo 52,2 odsto vakcinisanih u Srbiji što nije dovoljno.

- Država je uradila sve, tri nove najsavremenije bolnice sa najsavremenijim uređajima, najmoderniji lekovi, 4 vrste vakcina i dolazi peta - moderna, elektronska prijava za vakcinaciju, pa vas pozovemo za drugu dozu pa evo i za ovu treću buster... - rekla je premijerka naglasivši da smo prvi u kontinentalnoj Evropi, a odmah posle Velike Britanije, nabavili vakcine.

Kako je dodala, Srbija je bila plodno tlo za povećanje broja zaraženih u poslednje vreme, dodajući da nismo potpuno izgubili bitku, jer, i dalje postoji šansa da se virus obuzda.

Govoreći o najavljenim protestima o "Zaštiti životne sredine" Brnabić ističe da je tek od 2014. godine Srbija, uprkos svim problemima i poteškoćama našla vreme za ovako važnu temu.

- Ranije smo imali prečih briga i problema. Devedesete - znamo kakve su bile, niko tada nije imao energije da se time bavi. Dvehiljaditih, nije bilo dovoljno odgovornosti, a nije bilo ni dovoljno novca, jer ulaganje u životnu sredinu zahteva mnogo novca. Realno, počeli smo da se bavimo zivotnom sredinom od 2014. godine - rekla je Brnabić.

- Imali smo nezaposlenost od iznad 25 odsto, plate najniže u regionu, 'borili' se sa Severnom Makedonijom i Albanijom u tom segmentu, ali je u to vreme premijer Aleksandar Vučić, spašavajući zemlju od sigurnog bankrota, paralelno našao i vreme i novac da investira u životnu sedinu. Razmišljao je u smeru - ukoliko želimo da zadržimo naše ljude u zemlji, moramo da čuvamo i čist vazduh- rekla je premijerka.

- Ništa nije ulagano u to, a Vučić je, spašavajući zemlju od sigurnog bankrota, paralelno našao i vreme i energiju i novac da krene da investira u životnu sredinu - kaže Brnabić.

- Od 2014. do danas, mi smo uložili preko 600 miliona evra, za samo termoelektrane koje rade. Mnogo smo uložili u zaštitu vazduha. Ove godine, u onim gradovima gde je ekstremno zagađenje, kao što je Užice, Kragujevac, Valjevo, tu su toplane sada na gas ili na bio masu, i imamo ideju da zamenimo sve to, gde nismo stigli - kaže Brnabić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako dodaje, u planu je ideja i za električne automobile.

Govoreći o vodi, do kraja godine, najavila je tendere za kanalizacionu mrežu i za prečišćavanje otpadnih voda.

Ona je rekla i da je vlada uložila sredstva da se očiste brojne deponije.

- Niko nije verovao da će ikada biti počišćeno, ali se to dogodilo. Završena je rekultivacija zemljista, očistili smo sve, nasuli novi sloj zemlje - kazala je premijerka.

POSETA ANGELE MERKEL

Poseta nemačke kancelarke Angele Merkel, koja je "kraljica Evrope", velika je čast za Srbiju, ocenila je Brnabić.

Brnabić je rekla da će se videti sa kojom porukom dolazi, ali činjenica da u posetu Srbiji dolazi na kraju svog mandata, kao i dužina ostanka, te pažnja koju poklanja našoj zemlji, dovoljna je poruka sama za sebe

- Ne mislim da smo ikada dobili takvo priznanje u svetskim razmerama. Dolazi nam 'kraljica Evrope'. Ostaće ona to još dugo, dugo nakon što ne bude kancelarka. Napravila je takvu zaoštavštinu da dugo nećemo videti u Evropi, ali i svetu takvog lidera - kazala je ona.

Istakla je da je Merkel zasigurno među top tri svetska lidera i to će i ostati nakon mandata.

- To što ona poklanja toliko pažnje Srbiji dovoljno govori gde smo mi danas, šta smo sve radili od kada je Aleksandar Vučić postao premijer i posle predsednik kako je vodio spoljnu politiku. To je veliko priznanje za Srbiju i lično ću joj na tom gestu zahvaliti - najavila je Brnabić.

Ona je, takođe, ocenila da, za kraj meseca planirana, poseta predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen predstavlja važan signal gde smo danas i kako se kotiramo.

Ponovila je da je tada planirano potpisivanje ugovora za deonicu autoputa, koji će na početku biti u poluprofilu, Niš-Merdare-Priština.

Prema njenim rečima ova deonica kroz centralnu Srbiju je izuzetno značajna za Prokuplje, Kuršumliju i druga mesta.

- Meni je posebno drago zbog Kuršumlije, jer je ona u zapećku, a jedna je od najlepših opština sa Djavoljom Varoši. Njima će 'sinuti' kada dođe put - naglasila je Brnabić.

Autor: