AKTUELNO

Pripadnici kosovske policije su danas u toku dana postavljali blizu prelaza Jarinje desetak kontejnera, koji su u toku dana još uvek pristizali. Sumnja se da je namera Prištine da već od danas uvede reciprocitet i zabrani ulaz na sever južne pokrajine svim automobilima sa srpskim tablicama.

Podsećanja radi, veliki broj pripadnika kosovske policije, koji je juče bio kod prelaza Jarinje, ne dozvoljava zaustavljanje putničkih automobila, a primetno je, kako je preneo portal Kosovo onlajn, i da su se zabrinuti građani sa severa Kosova okupili na toj lokaciji u blizini Jarinja nakon što se pročulo da se postavljaju montažni kontejneri.

Veljko Odalović, generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova i predsednika Komisije za nestala lica, ističe da su dešavanja na KiM još jedna provokacija Aljbina Kurtija.

Foto: TV Pink Printscreen

- Nadam se da neće biti reakcije u vidu otpora, ali reakcija u vidu obaveštavanja nekih centara treba da bude prisutna, jer oni mogu da preduprede ovakva dešavanja - objasnio je Odalović pa dodao šta ga brine:

- Priština sve ruši, ona nesmetano ruši sve sporazume. Rezoluciju 1244 su rušili, oni su potom prestali da poštuju bilo kakav dokument međunarodnog karaktera - dodao je Odalović.

Kako je istakao, Kurti smatra da život počinje sa njim, i da nijedna obaveza koja je doneta ne mora da se poštuje.

- On je blokirao sve, očigledno je da je njegova namera i prioritet, zarad jeftinih stvari, da na izborima dobije potvrdu neke snage - zaključio je Odalović.

Foto: TV Pink Printscreen

Jelena Milić, osnivač Centra za evroatlantske studije (CEAS), navodi da se ova akcija dešava i sprovodi za vreme korone, i da ona sada pogađa medicinske radnike i vozila medcinski istitucija koja se tamo nalaze, i to je, kako ističe dodatno komplikovano.

- 2016. godina jeste bila početak, kada je doneta odluka da se neke tablice menjaju, i tih nekih pet godina moratorijuma ističe, a tajming i način su užasno pogrešni - rekla je Milić.

Reditelj Dragoslav Bokan dodaje da Srbija sa jedne strane želi mir, a sa druge strane slobodu.

Foto: TV Pink Printscreen

- Mir treba da bude jedan od dva imperativa. Sloboda u narodu mora da postiji da bi narod živeo, imao svoje društvo i politiku. Obe su važne... Mi živimo sami 22. godine, podvrgnuti eksperimentu, u kome se od nas traži jedno,a očekuje drugo. Svi sporazumi koje potpisujemo imaju dva lica. Za nas je da sve ispunimo, i to čak i više nego što se traži, a druga strana je tkvaa, da se od nje ne očekuje ništa, osim da sačekaju da arbitraža pritisne Srbe i da mic po mic budemo saterani u ćošak i budemo uništeni - rekao je Bokan.

Autor:

#Dragoslav Bokan

#Jelena Milić

#Veljko Odalović