AKTUELNO

Potvrdu "kliničke smrti" sporazuma vidimo iz dana u dan i kroz razna dokumenta i sporazume koji su potpisani, ali koji na delu nisu sprovedeni, kaže Čović za Pink.

Predsednik Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je tokom tehničkog dijaloga delegacija Beograda i Prištine u Briselu došlo do određenih pomaka kada se radi o pitanju nestalih, da će nova runda ekspertskog dijaloga biti održana u drugoj polovini oktobra, a da je šef prištinske delegacije Besnik Beslimi bežao od tema.

Sa druge strane, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak istakao je da su pozicije Beograda i Prištine i dalje udaljene.

Na pitanje može li EU da utiče na Prištinu da se implementira Briselski sporazum, Nebojša Čović, bivši potpredsednik Vlade Srbije i šef koordinacionog tela za KiM, ocenjuje da to trenutno nije moguće.

- Videćemo šta će se sve zanimljivo događati u okviru EU. Ne zaboravite na izbore u Nemačkoj, Francuskoj, na to da ne mogu da se međusobno usaglase ni oko mera u vezi sa koronavirusom, a videli smo tokom padnemije i koliko je prisutna solidarnost… Veliki problem EU je, između ostalog, to što nema hrabrosti da prizna da nešto ne može da uradi i da prizna određene greške – kaže Čović za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Briselski sporazum je, ocenjuje, klinički mrtav, što se iz dana u dan potvrđuje.

- Albanska strana nije ispunila nijednu svoju obavezu, a EU nema snagu i moralni sklop da kaže ko je kriv i da od krivca zahteva da ispuni svoje obaveze – kaže Čović.

Dodaje da ni pitanje nestalih lica 20 godina nije rešeno, a sve zato što je albanskim predstavnicima “koji su iz terorističkih uniformi pobegli u lakovane cipele, više odgovaralo da su proklamovana, dežurna jadna žrtva. Odgovaralo im je romansirano epsko predstavljanje njih kao jadnika koje su Srbi ugnjetavali, bežeći od zločina koje su evidentno počinili”.

- Da su se otvorile masovne grobnice i da su se obavile identifikacije, rešilo bi se jedno od glavnih pitanja koje je i osnov ljudskih prava – kaže Čović.

#Nebojša Čović

#Novo jutro