AKTUELNO

Bošnjački član Predsedništva BiH Šefin Džeferović pozvao je juče Visokog predstavnika Kristijana Šmita da pokrene pitanje smene Milorada Dodika, kako bi se, kako kaže, odblokirao rad kolektivnog šefa države.

Ognjen Karanović istoričar Centra za društvenu stabilnost objašnjava da Šefik Džeferović blokira rad države, a ne Milorad Dodik, kome se to pripisuje.

- Ispravno je rekao Vučić, ovo je presedan. Da predstavnik jednog naroda, upitne biografije, da on sada svojom inicijativom smeni drugog predstavnika. To je nešto što se ne sme dopustiti, i ukoliko srpski narod i tamošnje srpske stranke ostanu jedinstvene, onda će i Srbiji olakšati njenu poziciju. Ne love oni Dodika, već zbog Republiku srpsku, gde je krajnji cilj Srbija.

Kako Karanović dodaje, mi moramo da sarađujemo, i preko je potreban istorijski sporazum između Srbije i BiH.

Foto: TV Pink Printscreen

Nenad Stevandić, predsedavajući srpskog kluba u redstavničkom Domu parlamenta BiH ističe da nije iznenađenje sve što je Džeferović predložio.

- Posle rata, on se bavi političkim eliminacijama, i jasno je da oni nisu za suživot, i da zbog njih ne moćemo ni ekonomski da napredujemo - kaže Stevandić.

Stevandić objašnjava da su frustracije otišle tako daleko, dodajući da je Republika srpska pre mesec dana donela odluku da ne učestvuje u radu institucija i donošenju odluka, gde, kako napominje, niko nije primetio da se nešto promenilo, što govori da nama nije bila ni potrebna.

Stevica Deđanski direktor Centra za razvoj međunarodne politike ističe da Milorad Dodik predstavlja srpski narod u BiH, što se može nazvati i napadom na Srbiju.

Foto: TV Pink Printscreen

- To što je predložio Džeferović smo već imali, to nije ništa novo. Neko želi da donese odluku koja može da izazove incidente. Imamo varijantu da predstavnik jednog naroda tamo, legalmno izabranog, neko želi da smeni, a ljudi treba da znaju da stvari tako ne funkcionišu. Mi samo ne smemo da napravimo neki potez koji se može zloupotrebiti - priča Deđanski.

Deđanski ističe, da je važno to, što je predsednik Srbije rekao da ćemo stati na stranu BiH.

Autor: