AKTUELNO

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenjuje kao antidejtonski i apsurdan zahtev bošnjačkog člana Predsedništva BiH Šefika Džaferovića upućen Visokom predstavniku UN Kristijanu Šmitu da pokrene pitanje smene srpskog člana Predsedništva Milorada Dodika, kako bi se odblokirao rad Predsedništva BiH.

Navedeni zahtev Džaferovića predstavlja dolivanje ulja na vatru i dodatno pogoršavanje uzavrele političke situacije u BiH s ciljem da međunarodna zajednica interveniše protiv Srba i Republike Srpske. Potpuna je besmislica da Džaferović traži smenu Dodika zbog toga što mu se ne sviđa način kako on glasa na sednici Predsjedništva BiH. Predstavnik Republike Srpske u Predsedništvu BiH ima pravo da glasa po sopstvenom opredjeljenju. Linta izražava uvjerenje da Kristijan Šmit, koji nije legalno izabran na funkciju Visokog predstavnika, neće iskoristiti tzv. bonska ovlašćenja i smeniti Milorada Dodika jer bi to predstavaljalo direktar udar na mir i stabilnost u BiH i regionu.

Linta navodi da je u pitanju jedan od mnogih dokaza da Džaferović i političko Sarajevo ne odustaju od projekta daljeg urušavanja Republike Srpske s krajnjim ciljem njenog ukidanja i stvaranja unitarne BiH u kojoj bi Bošnjaci imali dominaciju.

U ostvarenju navedenog ratnog cilja Alije Izetbegovića i SDA bošnjački političari očekuju i traže podršku pojedinih zapadnih centara moći a kao sredstvo koriste lažni mit o Srebrenici. Zbog toga je važno konstantno insistirati da poštovanju izvornog Dejtonskog mirovnog sporazuma i povratku otetih nadležnosti. Pored toga, potrebno je da Srbija i Srpska zajedno pokrenu snažnu političku, diplomatsku i pravnu borbu u međunarodnoj zajednici za istinu da se u Srebrenici nije desio genocid i da nije streljano 8.000 Muslimana već nekoliko puta manje, kao i nisu streljani muslimanski civili već zarobljeni muslimanski vojnici. U pitanju je ratni zločin koji je bio posledica osvete zbog brutalnih zločina koje su pripadnici 28. divizije tzv. Armije BiH počinili nad Srbima u srednjem Podrinju.

#Miodrag Linta