AKTUELNO

Kako su gosti istakli, 2019. godine na dnevni red Evropske komisije doći će budžet kojim mora da se raluna na nove članice unije, te da nova članstva nisu predviđena u naredne dve godine.

Ministarka za Evropske intergracije Jadranka Joksimović izjavila je da Srbija ima plan da do 2021. godine Srbija bude potpuno spremna za članstvo u EU. Ona je kazala i da je iz Brisela potreban precizniji vremenski okvir kako bi Srbija mogla da planira ne samo sopstvene aktivnosti, već i budžet.

Zoran Milivojević, karijerni diplomata, izjavio je gostujući u Jutarnjem program Televizije Pink da je bitno da Srbija zna kada se smatra spremnom za članstvo u Evropskoj uniji, te da je ovo “znak da se nešto konkretno dešava”.

Foto: TV Pink

Srbija mora da ima jasnu situaciju gde je i šta je. Nije sporan evrospki put kada su u pitanju naše unutrašnje reforme, budući da se na njima intenzivno radi. Ono što je najvažnije jeste da znamo kada će biti omogućena proširenja Evropske unije. Naime, prema trenutnoj agendi, do 2019. godine proširenja nisu planirana - izjavio je Milivojević.

Kako smatra, bitno je znati gde se put Srbije proceduralno završava i koje su obaveze naše države u budućnosti.

Pročitajte još: OSTOJIĆ ZA TV PINK: Očigledno je da Rodić poreski dug predstavlja kao NAPAD na slobodno novinarstvo!

Aleksandra Joksimović iz Centra za spoljnu politiku izjavila je da je ovaj period u samoj Evropskoj uniji preloman.

- Ova godina je pretila da bude loša za EU, ali se pretvorila u svoju suprotnost. Zavladalo je mišljenje da je odsustvo EU dovelo do kriza u određenim državama, što se najbolje vidi na primeru situacije u Makedoniji - izjavila je Joksimović za Televiziju Pink.

Foto: TV Pink

Kako je dodala, datum za ulazak Srbije u Evropsku uniju se neće i ne može tačno znati u ovom trenutku, ali je bitno da se ne pojavljuju izjave zvaničnika da se to neće desiti nikada.

Srbija ima političke kriterijume koje mora da ispuni, a trenutni kriterijum koji je EU postavila je normalizacija odnosa Beograda i Prištine. Ipak, EU je prepoznala da se proces ulaska Srbije ne treba zaustavljati u situacijama kada Beograd ne može da utiče na normalizaciju odnosa. Bitno je i da se sprovede sve što je obećano, te će ZSO morati da bude formirana. Dakle, sazrela je svest da niz političkih kriza nije nešto što Srbiju treba potpuno da zaustavi na putu ka EU - istakla je Joksimović.

Kako je dodala, bitno je da u sledećem budžetu EU dođe do predviđanja novih članica, i tek tada Srbija može da očekuje otvorena vrata za članstvo.

Milivojević je objasnio da je takođe važno da se to dogodi 2019. kada novi budžet dođe na dnevni red Evropske komisije.

#Aleksandra Joksimović

#EU

#Jadranka Joksimović

#Zoran Milivojević

'