AKTUELNO

Podsticanje tenzija u Crnoj Gori u funkciji je ''namicanja političkih poena'', ocenjuje za Pink predsednik Skupštine Srbije.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da ne sumnja da će mitropolit Joanikije biti ustoličen u Cetinjskom manastiru 5. septembra i da je ovo drastičan primer korišćenja ovakvog događaja u političke svrhe. Kaže da se ovaj slučaj koristi kao navodni krunski dokaz za “okupaciju” Crne Gore, kao da dosad Cetinjski manastir nije bio mesto na kojem su mitropoliti i vladike stolovali još od Njegoša.

Podseća i da je sam Joanikije u tom manastiru ustoličen za vladiku i ističe da ne zna čime je mitropolit zaslužio protivljenje njegovom ustoličenju.

- Ne znam kako bi to moglo da povredi bilo koga ili da izazove neke sukobe, osim one koji smatraju da manastiri i crkve Srpske pravoslavne crkve treba da pripadnu tzv. Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi - rekao je Dačić za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Suština problema upravo je, kaže Dačić, Zakon o slobodi veroispovesti koji je pretio da oduzme svu imovinu SPC i dodeli je tzv. Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

- Ne sumnjam da će taj događaj biti na Cetinju i ne znam čime je mitropolit Joanikije zaslužio takav odnos, jer on nije došao iz Prokuplja, već je iz Crne Gore i njen je građanin - rekao je Dačić.

Komentarišući autorski tekst bivšeg načelnika policije i savetnika Mila Đukanovića, Veselina Veljovića, u kojem je ranije pozvao na protest protiv ustoličenja Joanikija, Dačić je kazao da je Veljović glasnogovornik političkog krila DPS i da očigledno postoji želja da se politički iskoristi taj događaj što je, kako kaže, dokaz da se daleko otišlo u izgradnji mržnje i razdora u crnogorskom društvu.

Foto: TV Pink Printscreen

Ocenio je da je podsticanje tenzija u funkciji ''namicanja političkih poena'' navodeći da se u Crnoj Gori dugo vodi politička borba između onih koji su za i protiv nezavisnosti te zemlje što, kako kaže, za Srbiju nije aktuelna tema.

- U poslednjih desetak godina niko u Srbiji nije dao izjavu na temu crnogorske nezavisnosti, to je njihova stvar. Nas zanima položaj srpskog naroda i SPC u Crnoj Gori i stav Crne Gore o pojedinim aktulenim političkim pitanjima koji se tiču Srbije, kao što je Kosovo - reka je Dačić.

#Ivica Dačić

#Novo jutro