AKTUELNO

Predsednik Vučić ponovio je danas stav Srbije, a povodom odluke donedavnog visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da nametne zabranu negiranja genocida, da oktroisane i nametnute odluke nikad nisu dobre, već da one moraju da budu u interesu i uz saglasnost sva tri naroda u BiH, Srba, Hrvata i Bošnjaka.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa rukovodstvom Republike Srpske.

Vučić se sastao sa srpskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom, predsednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović, predsednikom Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljkom Čubrilovićem i predsednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem.

Nakon sastanka, Vučić i Dodik su se obratili medijima.

Predsednik Srbije je poručio da je zadovoljan jer će Srbija i RS zajedno obeležiti godišnjicu zločinačke akcije Oluja.

- Danas je težak dan za nas. Izgubili smo Lazanskog i još jedanput izražavam saučešće njegovoj porodici, a već smo se dogovorili da će sledeće namensko vozilo nositi ime po njemu - rekao je Vučić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kada je reč o sastanku sa predstavnicima RS, predsednik je rekao da ih je saslušao po pitanju situacije u regionu i BiH, posebno imajući u vidu nametnute odluke Incka.

- Stav Srbije je da nametnute odluke nikada nisu dobre, već da se odluke donose u dogovoru, što je u duhu Dejtonskog sporazuma - rekao je Vučić. Ističe da je Srbija izrazila želju da se Dejtun poštuje, da se sačuva mir i stabilnost, te da Srbija poštuje BiH i RS unutar BiH.

Razgovarano je, kaže, o infrastrukturnim projektima, o izgradnji autoputa Beograd-Sarajevo, o energetskim projektima... Najavio je i most na Savi kao doprinos prijateljstvu i bratstvu sa srpskim ali i svim ostlim narodima u Bosni.

- Nastavićemo pomoć RS, posebno opštinama Drvar, kostajnica, Dubica i Nevesinje. Uskoro će, nadam se, građani moći da vide boljitak za sebe i svoju decu - kaže predsednik Vučić.

Svi veliki evropski narodi svoj identitet su čuvali kroz jezik i pismo, kaže Vučić, dodajući da nikome nažao ne činimo ako čuvamo ćirilicu i svoj jezik.

Foto: TV Pink Printscreen

- To nije usmereno ni protiv koga - kaže Vučić.

Ističe da razgovori nisu bili laki, ali da želi RS i BiH dobre godine, decenije, slobodu i stabilnost, a da će Srbija dati sve od sebe da se takva stabilnost očuva.

Milorad Dodik se zahvalio Srbiji za pomoć projektima i opštinama. Podseća da je u Brčkom završen vrtić koji će nositi naziv Beograd, a izgrađen je većim delom uz pomoć Vlade Srbije.

- Bilo je reči o aktuelnoj situaciji u BiH. Srbija je garant mira, posvećeni smo miru, ali strani faktor u BiH uperen je ka uništavanju identiteta i entiteta. Mi ne možemo da računamo i da verujemo u namere koje su uvek išle na degradiranje naših prava i Dejtona. Ne možemo da prihvatimo legitimitet čoveka koji se sada predstavlja kao visoki predstavnik jer želi da napravi čvrstu granicu na Drini. Ne želimo centralizaciju BiH i suprotstavljanje Srbiji bez ikakvog razloga. To bi bilo na štetu svih nas, kao što je na štetu protivljenje pristupanju mini Šengenu - kaže Dodik.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodik ističe da je RS posvećena izgradnji mira i da ne traži ništa što nisu njena ustavna prava.

- Žele da nam razgrade entitet i da nam razruše identitet u RS. Nikada veći stepen razumevanja i shvatanja situacije nismo imali u Srbiji kao sada. Nikada veći stepen pomoći takođe nismo imali. Zahvalni smo, a verujemo i da Srbija ima obevezu da nas čuje i da nam pomogne - kaže Dodik.

Vučić još jednom ističe da donošenje nametnutih odluka nije dobro za politički sistem. Za Srbiju su prihvatljive samo one odluke oko kojih su složni i Srbi, i Bošnjaci, i Hrvati.

- Da učestvujemo u nelegitimnom smenjivanju legitimno izabranih vlasti, ne pada nam na pamet da učestvujemo - kaže Vučić.

Predsednik Srbije je ponovio - Srbija podržava teritorijalni integritet BiH i teritorijalni integritet RS u okviru BiH. Na pitanje o novom visokom predstavniku u BiH, Vučić kaže da ga je sretao više puta, da imaju korektne odnose, da je reč o inteligentnom čoveku.

Foto: TV Pink Printscreen

- Odavde prethodnih 10 godina niste čuli nijednu lošu reč o Sarajevu ili Bošnjacima. Razumem da se vodi politika protiv Srbije, nekome je to potrebno za izbore. Moja je molba da se ljudima kaže ono što smo zaista rekli, a to je da želimo da sačuvamo mir, da pokrenemo dijalog sa Bošnjacima i da ćemo podržavati ustavne, pravne i dejtonske obaveze - kaže Vučić.

Kaže da niko ne treba da očekuje da RS bude poslušnik onih koji se svakodnevno zalažu za njeno ukidanje.

Vučić kaže da razgovor nije bio lagodan, a da Srbija mora da bude oprezna i da pre svega brine o svojoj ekonomiji, miru i tome šta će ostaviti svojoj deci, mada razume Dodikovu frustraciju.

- Verujem da je moguće u budućnosti postizati dogovore koji podrazumevaju više razumevanja i poštovanja Dejtona koji je doneo mehanizme na osnovu kojih BiH i RS postoje. Uvek ćemo imati svu pažnju i vreme ovog sveta da čujemo naše sestre i braću iz RS, da im izlazimo u susret za sve što možemo, a ako se oko nečega i ne saglasimo, znamo da neće biti ljuti na nas. Nismo razmenili prethodnih godina nijednu tešku reč i tako ćemo i nastaviti. Dodik je uvek poštovao dogovor koji smo napravili i verujem da će RS u budućnosti moći samo još više da računa na podršku Srbije - kaže Vučić.

#Aleksandar Vučić