AKTUELNO

Postoji više potencijalnih scenarija, kao i povoda za vojnu vežbu na Kosovu i Metohiji. Takođe, moguće je da KFOR raspolaže sa nekim informacijama da su upravo neki od tih scenarija mogući, rekao je za NOVO JUTRO TV PINK Vlade Radulović, vojno-politički komentator.

Radulović je komentarišući najavljivanje vojne vežbe na Kosovu i Metohiji, kao i dodatne trupe u snagama KFOR-a, rekao da to neće biti preterano bitno pojačanje, kao i da će najveći teret pasti na zemlje regiona.

“Uz Rumuniju, Bugarsku i Albaniju, tu su i Turska i Velika Britanija koja je stub onoga što će se dešavati u narednom periodu. Ovakve vežbe su se nekoliko puta ranije izvodile na KiM, a po sličnom scenariju se izvode različite vrste aktivnosti kada je KFOR u pitanju”, rekao je Radulović.

Kako kaže, prilično je siguran da ćemo imamo čišćenje i oslobađanje komunikacionih pravaca, kao i uklanjanje prepreka na putnoj infrastrukturi.

“Takođe, pokazaće i različite vrste demonstracija, u slučaju sukoba sa neprijateljima”, rekao je Radulović.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje da postoje tri potencijalna scenarija, kao i da je činjenica da KFOR raspolaže sa nekim informacijama da su takvi scenariji na KiM mogući.

“To može biti neki pokušaj da se odgovori na potencijalno blokiranje severa Kosova od strane Srba, sa druge strane može da bude zbog potencijalne političke krize koja tamo može da se desi. Postoji više scenarija zbog čega je to sada njima bitno”, rekao je Radulović.

Tomislav Đurin, pukovnik vojnoobaveštajne službe u penziji, ipak, ističe da je cilj vojnih vežbi upoznavanje teritorije, monografije, infrastrukture, mentaliteta ljudi.

“Niko ne izvodi vežbu tamo gde ne planira da ratuje. Možda neće ratovati, ali planovi se prave. Ovo je već treća vežba ove godine na tom prostoru”, rekao je Đurin.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, oni verovatno žele samo otvorenu granicu prema Albaniji.

“Snage koje su ovde navedene i angažovane apsolutno su neprijateljske prema nama i oni žele suverenitet Kosova”, rekao je Đurin.

On je dodao da kod tih vežbi dolazi veliki broj tehnike, koja će, kako kaže, verovatno tu i ostati.

“Oni pokušavaju da Kosovo uvedu u NATO na svaki način. Ostaviće im tehniku, i to će biti još jedan korak napred ka oružanim kosovskim snagama”, rekao je Đurin.

Miloš Garić, glavni i odgovorni urednik portala Kosovo-online, rekao je da je evidentno da je u toku dodatna revatilizacija političke situacije na KiM.

Foto: TV Pink Printscreen

“U pitanju je pritisak na Srbe, koji u jednom trenutku može da dovede do eskalacije, koja bi zahtevala intervenciju bezbednosnih snaga. Tu je pre svaga važno da se održavaju dobri odnosi koje Beograd ima sa NATO paktom, kao i komandom KFOR-a. Međutim, jasno je da je KFOR dole jedna okupaciona snaga koja nije dole da bi primarno branila Srbe, već da bi branila svoje interese”, rekao je Garić.

Kako kaže, ne postoji nikakva opasnost po Srbe od strane kosovskih snaga, ali dodaje, mogu da izazovu incident i da prete i dalje.

Autor:

#Miloš Garić

#Tomislav Đurin

#Vlade Radulović