AKTUELNO

Svake godine, kada se slavi “Oluja” u Hrvatskoj, čuju se iste poruke mržnje i netrpeljivosti, kao i isti slogane i nacističko skandiranje, rekao je narodni poslanik Aleksandar Čotrić.

“Posebno je zabrinjavajuće što to rade i mladi, koji uz Tomsonove pesme slave pogrom i klanje Srba. Vidimo isticanje zastava koje su korišćene u Drugom svetskom ratu od strane ustaškog pokreta. Na sve to nema reakcije EU, čija je Hrvatska članica”, rekao je Čotrić.

Kako kaže, dobro je što smo na dostojanstven način pre dva dana u Busijama, uz prisustvo najvišeg državnog vrha i patrojarha Porfirija, poslali sasvim drugačije poruke.

“Rečeno je da se sećamo zločina, da smo u duhu našeg naroda spremni za opraštanje, da se ne stidimo da govorimo o tome, da se sećamo sa bolom, ali da smo okrenuti budućnosti”, rekao je Čotrić.

Kako kaže, dobili smo suprotne poruke od njih, gde poručuju da Srbija vodi jalovu politiku.

“A ta politika ima neuporedivo bolje rezultate, pre svega ekonomske, od Hrvatske”, rekao je Čotrić.

Foto: TV Pink Printscreen

Marinković je rekao da su se te poruke od Hrvatske pojačale od kada je postala članica EU. Kako kaže, oni za Evropu imaju jedan rečnik i jedan način ponašanja, a kada su unutrašnje poruke ka regionu, a posebno prema Srbiji, dodaje, možemo da vidimo njihovo pravo lice.

“Oni su potomci ljudi koji su bili nosioci NDH, koja je bila fašistička i nacistička tvorevina”, rekao je Marinković.

Kako kaže, decenijama je bilo zaboravljeno šta se događalo i u Jasenovu i te 1995. godine.

“To je zapravo završetak onoga što su započeli 1941.godine. To je da se jedna trećina Srba pokatoliči, trećina pobije i trećina protera. Na nama je takođe odgovornost što dugi niz godina nismo smeli ili nismo hteli da se bavimo nacionalnim interesima”, rekao je Marinković i dodao da sada, zahvaljujući predsedniku Vučiću, smemo da kažemo šta se tamo dešavalo.

Kako kaže, sada nastavljamo da obeležavamo i da se sećamo svih tih logora i svega što se dešavalo našem narodu.

Autor:

#Aleksandar Čotrić

#Vladimir Marinković