AKTUELNO

Hoćemo da stvar isteramo do kraja, a ne da ostavljamo prostor za manipulacije, špekulacije i sitne manevre koji prave zabunu u javnosti i stvaraju ustisak da postoji neko prikrivanje, kaže za Pink potpredsednik SNS.

Potpredsednik Srpske narodne stranke (SNS) Miloš Vučević podneo je juče krivičnu prijavu protiv lidera te partije i predsednika Srbije Aleksandra Vučića povodom optužbi kriminalnog klana Veljka Belivuka, njegovih saradnika i laži njima bliskih tajkunskih političara i njihovih medija. Vučević je privičnu prijavu podneo i protiv Aleksandra Vulina sa poslanikom Pokreta socijalista Đorđe Komlenski.

Razlog podnošenja krivične prijave je, kako je izjavio Vučević za „Novo jutro“, kanonada iz medija pod kontrolom ili u vlasništvu određenih predstavnika bivšeg režima i tajkuna, a u kojima su navodne izjave Veljka Belivuka predstavljene kao notorna istina, čime se pravi opasna konstrukcija između kriminalne grupe i najvišeg državnog rukovodstva.

Foto: TV Pink Printscreen

- Oni koji su pokrenuli hapšenje kriminalne grupe, sada se povezuju sa ljudima optuženim za najteža krivična dela. Da se ne bi sve svelo na medijski krivični postupak, koji je postao praksa u Srbiji, i da ne bi bilo scenarija kao kod Jovanjice, ja kao pravnik i advokat, ne kao gradonačelnik, podneo sam krivičnu prijavu kako bi tužilaštvo utvrdilo sve činjenice. Ovo je veliki i opasan pritisak i na državu, i na javnost. Ne smemo ovu temu da ostavimo nedorečenu i na poluinformacijama – kaže Vučević za Pink.

Potpredsednik SNS ističe da želi da ova priča bude “isterana do kraja”. Kaže i da je narativ poznat – da se pravda i pravo ismevaju, da se ponižava pravosudni sistem i da se pominje da je krivična prijava koju je podneo – lažna.

- Postavljam pitanje: ako je krivična prijava lažna, da li su i navodi u medijima, a koji se citiraju u krivičnoj prijavi, lažni? Kad god najave da imaju neke nove dokaze, Đorđe i ja ćemo dopuniti krivičnu prijavu jer hoćemo da sve isteramo do kraja, a ne da ostavljamo prostor za manipulacije, špekulacije i sitne manevre koji prave zabunu u javnosti i stvaraju ustisak da postoji neko prikrivanje – kaže Vučević za Pink i poziva Mariniku Tepić da pokaže navodne snimke koje pominje.

Prijavom se, ocenjuje Vučević, predsednik Srbije ne degradira i podseća da Vučić na ovaj način može da odgovori na sve napade u zakonom predviđenom postupku, a ne da svakog dana ide od medija do medija.

S druge strane, stvaljati kriminalce i instituciju predsednika u isti koš jeste degradiranje države i njenih građana, kao i pokušaj političkog udara na Vučića.

Ovo je manje-više isti scenario kao kod Jovanjice, samo su sada otišli dalje. Sada imamo, ne nekoga ko je gajio marihuanu, već koljače i ubice. Sada se takvi ljudi dovode u vezu sa rukovodstvom države. Ova prijava otvara mogućnost da se sve činjenice ispitaju, a raduje me činjenica da je Vučić izjavio da je spreman da ide na poligraf. Nisam čuo da su drugi spremni! Ovo pokazuje spremnost predsednika da sarađuje sa nadležnim organima – rekao je Vučević za “Novo jutro”.

Foto: TV Pink Printscreen

Ova prijava će, dodaje Vučević, stvoriti uslove da se pravno insistira na tome da se činjenice utvrde pred nadležnim tužilaštvom i da priča ne može da ostane na tome da su navode preneli “Nova S”, “Krik”, “Birn” ili neki hrvatski portal.

- Sada će sve morati da se dokaže! Marinika Tepić ima snimak? Super, neka pokaže video snimak! – kaže Vučević.

Kaže da će insistirati na tome da bude u toku sa procesom i na tome da slučaj “ne završi po fiokama”.

#Miloš Vučevič