AKTUELNO

Srpska napredna stranka primljena je danas u grupaciju narodnjačkih partija u Evropskom parlamentu.

SNS je primljena u Evropsku narodnu partiju (EPP) kao pridruženi član, budući da Srbija nije članica Evropske unije.

EPP je novoj članici na svom Tviter nalogu poručila "Dobrodošli u porodicu".

Internacionalni sekretar SNS Jadranka Joksimović navela je da je pridruženo članstvo najveći stepen pridruživanja koje može da ima stranka iz zemlje koja nije članica EU i istakla da će se SNS truditi da kroz partijske kanale uradi što više za Srbiju.

EPP okuplja stranke desnog centra iz cele Evrope, iz zemalja EU i šire, uglavnom stranke na vlasti, među kojima su i nemačka CDU, mađarski Fides i austrijska Narodna partija, te brojne druge stranke sa kojima, kaže Joksimović, naprednjaci dobro sarađuju.

Foto: Foto: Tanjug

- Mislim da smo posle dve godine razgovora, priprema, poseta koje su imali našoj stranci, misija za upoznavanje rada, strukture i programa SNS, na pravi način uspeli da pokažemo da je SNS istinski nosilac ekonomskih reformi, političke i regionalne stabilnosti, što je prepoznato kod stranaka u EPP - navela je Joksimović.

Ona je rekla i da je debata u EP, tokom koje je ona predstavila politički okvir u Srbiji, napredak u evopskim integracijama i situaciju u stranci, bila veoma dobra i izuzetno pozitivna.

Joksimović je navela da su o saradnji sa SNS izuzetno lepo govorili Doris Pak, Edvard Kukan, evropski poslanci, kao i izvestilac za Srbiju Dejvid Mekalister, koji je i potpredsednik EPP, te da je o saradnji sa SNS pozitivno govorio i lider SVM Ištvan Pastor.

- Posebno bih pomenula predsednika EPP Džozefa Dela, koji je u više navrata krajnje afirmativno govorio o stranci, ali i o poverenju koje ima u predsednika stanke i premijera Aleksandra Vučića, te njegovom ličnom doprinosu regionalnoj stabilnosti i poverenju - navela je Joksimović.

Ona je istakla da je pridruženo članstvo SNS dodatni kanal komunikacije i politička platforma za sve nerešene probleme i otvorena pitanja, dodajući da je uvek dobro kad među prijateljima i u okviru stranačkih veza nešto može da se uradi za Srbiju, koja je naprednjacima, navodi, na prvom mestu.

- Trudićemo se da kroz partijske kanale uradimo što više pozitivnih stvari za našu zemlju - zaključila je Joksimović.

S.A.

'