AKTUELNO

Državnom zastupniku SDA za katastrofalnu situciju sa nabavkom vakcina krivi svi osim federalnog premijera Fadila Novalića.

Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović izjavio je, ničim izazvan, da "Srbija vakcinacijom vara građane BiH".

Mehmedović je ovo rekao u intervjuu za BiH medije, pravdavajući ovu izjavu troškovima koje građani podnose kako bi se vakcinisali u Srbiji. Istovremeno, nije spomenuo ništa o troškovima koje bosanski građani imaju plaćajući zdravstveno osiguranje koje te iste vakcine nije bilo u stanju da im osigura.

- Građanin Bosne i Hercegovine, ako ode u Beograd, ne može proći ispod 200 do 300 konvertibilnih maraka troškova, koje ostavi u Republici Srbiji i, naravno, dobije vakcinu koja košta nekih dvadesetak KM. Ako pogledamo ekonomskim rezonom, oni zapravo vrše prevaru građana Bosne i Hercegovine - tvrdi Mehmedović.

Ipak, dodaje kako za ovakvu situaciju nije kriva Srbija, već Veće ministara koje se stavilo u funkciju politike Republike Srbije.

U ostatku intervjua Mehmedović nijednom rečju nije pomenuo odgovornost SDA i njenih državnih ministara Bisere Turković i Selme Cikotića, kao i federalnog premijera Fadila Novalića, za katastrofalnu situaciju sa nabavkom vakcina za građane BiH.

O njihovim promašajima, odbacivanju ruske ponude vakcina po vrlo povoljnim uslovima, lažima o dolasku velikih kontigenata vakcina, pokušaju muljanja sa sumnjivim dobavljačima, sve već znaju i ptice na grani.

Bilo kako bilo, da je situacija kristalno jasna pokazuju i komentari na društvenim mrežama:

- Znaš li šta je skuplje, Mehmedoviću? Ti i tvoja bagra koja je uzela milione od ovog naroda. Nikada u istoriji vlasti SDA se nije brinula za svoje građane kao što je to Srbija učinila.

Foto: Twitter.com/Printscreen

- Koji su ovo idioti mene je sramota, iako nemam nikakve veze sa ovim go*nima. Vakcinisao sam se u Srbiji i ovom prilikom se zahvaljujem narodu i vlastima Srbije na toj mogućnosti.

Foto: Twitter.com/Printscreen

- Znači, nije problem što ste nesposobni da nabavite vakcine, nije problem što smo među prvima po broju smrtnosti od virusa, problem je Vučić i “korona-turizam”. I onda ljudi kažu ne spominji mu majku, nije žena kriva što je rodila kretena.

Foto: Twitter.com/Printscreen

- 1. Možda država Srbija i ne gubi ekonomski na ovim vakcinama kada se sve sabere i oduzme. 2. Dobija na utjecaju u regiji i uloženo će im se višestruko vratiti. 3. Mehmedović i kompletna mu stranka su i dalje nesposobni kriminalci odgovorni za smrt više hiljada građana.

#Bosna i Hercegovina

#Srbija

#vakcinacija

#Šemsudin Mehmedović