AKTUELNO

Novinarka Olivera Miletović i pomoćnik glavnog i odgovornog urednika Večernjih novosti Andrijana Nešić su ovog jutra za Pink govorile o jučerašnjem rušenju crkve u Bratuncu.

Miletović ističe da argument za rušenje svetinje u Republici Srpskoj nije legitiman, jer na srpskoj zemlji postoji mnogo džamija koje godinama nisu uništavane niti rušene.

Foto: TV Pink Printscreen

Crkva je podignuta za nevino nastradale žene, ono što je meni palo na pamet je prezime te žene "Orlović". Dakle prezime Pavla Orlovića barjaktara Kneza Lazara. Ono što je bio glavni motiv jeste privatno imanje. To znači da bismo mi mogli da džamije na teritoriji KiM, gde je srpska zemlja, da mi sve te džamije srišimo. To nije argument, bogomolja, i rušenje iste je greh. Na stranu što ima dosta džamija u Bosni i Hercegovini na srpskoj zemlji, recimo opština Olovo, imanje Ljubomir Divljanović, tu stoji jedna džamija godinama... Niko ih nikada nije srušio - rekla je Miletović.

Miletović ističe da je čin rušenja svetinje varvarski čin, ona dodaje da je tu pokazan stepen mržnje, kao i ostrašćenost.

Foto: TV Pink Printscreen

Takvih primera je bezbroj, i kada bismo se rukovodili istim aršinom, šta bi bilo? To je varvarski čin, taj stepen mržnje, ostrašćenosti. Ja vidim simboliku tu, veliki je greh i žao mi je... Ponosna sam što kao deo srpskog naroda ne delimo iste sisteme, i što smatramo da je rušenje bogomolje greh, za sve one ljude koji veruju da se ovaj svet ne završava ovde - objasnila je Miletović.

Rušenje crkava, skidanja krsta je dokaz da to nije njihovo. Neko ko je autohton, nikada neće pokidati ni travku nečeg svog, to nije njihova zemlja, spomenici, niti deo njihovog identiteta - dodala je Miletović.

Foto: TV Pink Printscreen

Nešić ističe da je rušenje crkve, koje je snimano uživo, izuzetno potresno za vernike.

- Presuda je doneta, ali se nije odustalo od toga, Fata nije odustala. Ovde se to dakle nije desilo. Krenuli su od skidanja krsta na crkvi. Ovo nije prvi put, Albanska strana je radila iste brutalnosti. Za vernike je to potresno, pogotovo što su gledali na televiziji - rekla je Nešić.