AKTUELNO

Novinarka Olivera Miletović i politikolog Jelena Vukoičić su ovog jutra za Pink govorile o ruskim podvizima u Drugom svetskom ratu, gde je 27 miliona Rusa dalo svoj život za pobedu nad nacizmom i fašizmom.

Miletović ističe, da su Rusi u Drugom svetskom ratu doživeli istu golgotu, koju su Srbi proživeli u Prvom svestkom ratu.

- 27 miliona Rusa je dalo svoje živote da bi se pobedio nacizam i fašizam koji je u jednom trenutku bio omiljen. Jedan hrabri narod koji je proživeo golgotu, ono što su Srbi bili u Prvom svetskom ratu, to su Rusi bili u Drugom svetskom ratu. Juče je bila aktuelna fotografija stavljanja zastave na Rajhstag, a na taj okultski hram je zastava stavljena na Vaskrs. Dakle, kada govorimo o pobedi dobra nad zlom, nije loše naglasiti taj simbol - objasnila je Miletović.

Miletović ističe da su primetni pokušaji da se minimizira uticaj i čin crvene armije, dok je sa druge strane, ruski narod dao biblijske žrtve, kako bi mi danas živeli u slobodnom svetu.

Foto: TV Pink Printscreen

- Kasnije se pokušavao minimizirati uticaj Crvene armije i Rusije u pobedi nad nacizmom. Mnogi smatraju da je taj datum, kada je i Dan Evrope uzet da bi se minimizirao uticaj veličanstvene pobede Sovjetskog saveza. Pokušavalo se svih ovih godina da se izjednače Staljin i Hitler. Mnogo je utrošeno energije da se sve to minimilizuje, a ruski narod je dao biblijske žrtve, da bi mi danas živeli u slobodnom svetu - podvukla je Miletović.

Vukoičić potvrđuje reči Miletovićeve, da ono što se desilo u Drugom svetskom ratu, pokušava da se izvitoperi, a to je, objektivna istina.

- Istorija se koristi kao instrument u savremenoj politici. U svetlu ovih odnosa, koji uopšte nisu dobri, Rusije i EU, i Rusije i SAD-a, ne može da se promeni ono što se desilo u Drugom svetskom ratu, ali pokušava da se izvitoperi ono što predstavlja objektivnu istorijsku istinu - rekla je Vukoičić.

Foto: TV Pink Printscreen

Vukoičić komentariše da su Albanija i BiH precenili zapadnu podršku, jer BiH nikada nije postala neka bošnjačka super država, Kosovo jeste dobilo tu neku nezavisnost, ali dosta zemalja ga nije priznalo. Ona dodaje da saveznici sigurno nisu toliko moćni.

- Bošnjaci se bore za svoj interes, a oni su, kao i Albanci na Kosovu. Oni su to doživeli kao svoj primat, da je američka moć sada njihova. Oni misle da će oni uz Ameriku da proteraju Srbe i ostalo, ali oni nisu uspeli da to urade kao i Albanci - rekla je Vukoičić.

#Jelena Vukoičić