AKTUELNO

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić objasnio je na koji način će funkcionisati konkurs za bespovratna sredstva za domaćine, kao i to, koje zadruge će biti u fokusu kada je raspodela novčanih sredstava u pitanju.

Konkurs za bespovratna sredstva je nedavno raspisan, a ministar Krkobabić za Pink otkriva da su u interesu dve vrste zadruga. On napominje, da pored starih zadruga sa dugogodišnjom tradicijom, Ministarstvo za brigu o selu, planira da što više neguje i podržava novonastale.

- Postigli smo dogovor sa upravom grada Beograda. Uspećemo da odradimo nešto i za ljude na KiM. Iz svih krajeva imaju pravo da konkurišu. Voćarske, pčelarske, povrtarske, ali i one mešovite zadruge, mogu da konkurišu. Podrazumeva se da zadruge budu specijalizovane za određenu vrstu delatnosti, na primer samo za voće, samo za povrće i ostalo. Neki domaćini pokušavaju da se dovijaju, pa da zadruga bude malo mešovita. Ti domaćini imaju sluh da rasporede rizik. Dve vrste zadruga su u planu, a to su stare zadruge koje će dobijati do 15 miliona i to su zadruge sa tradicijom, a nove će dobijati do sedam i po miliona dinara. Te novoformirane zadruge pokušavamo da negujemo i da im pomažemo - rekao je ministar.

Foto: TV Pink Printscreen

Krkobabić se osvrnuo na cifre koje su u vidu pomoći predviđene za poljoprivrednike, te istakao da su u pitanju sume koje mogu dosta da doprinesu kada je u pitanju nabavka neophodne mehanizacije i opreme.

- To su velike pare, može da se kupi adekvatna mehanizacija, oprema, mogu da se odrade plastenici, da se podigne pristojan voćnjak. Poenta sredstava je to da su u pitanju nepovratna sredstva, ljudi se ne zadužuju, ne moraju da stavljaju hipoteku. Ovo je izuzetna stvar za nekoga ko nema mnogo. Srbija počiva na seljaku, zato se država setila domaćina, i podržala ga - dodao je Krkobabić.

Foto: TV Pink Printscreen

Krkobabić ističe da je Srbija među prvima ostvarila pokušaje rešavanja problema u selima, kao i to da se od mladih dosta očekuje.

- Poenta je na mladim ljudima. Selo i domaćinstva mogu samo na njima da opstanu. Mladi čovek ima telefon, on vidi i čuje. Mladi hoće da idu tamo gde je dobra zarada, mobilni signal i ostalo, a mi u nekim krajevima nemamo ni signa, ni struju. Skoro je u Evropi potpisan sporazum o tim stvarima. Ovo nije muka koja muči samo nas, nego i ostale zemlje. Mi smo među prvima otvorili ovu temu, mi vučemo neke stvari, imali smo prve pokušaje rešavanja tekućih problema u selima - dodao je Krkobabić.

OVO SU DETALJI JAVNOG KONKURSA

Za realizaciju Programa podrške razvoju zadrugarstva dodelom bespovratnih sredstava za unapređenje poslovanja i tehnološki razvoj zadruga na čitavoj teritoriji Republike Srbije. Maksimalan predviđen iznos bespovratnih sredstava: Za novoformirane zadruge 7.500.000 dinara Za stare zadruge 15.000.000 dinara Za turističke, zanatske i socijalne zadruge zadruge 7.500.000 dinara Rok za podnošenje prijava je od dana objavljivanja konkusa do 24.05.2021. godine. Način dostavljanja prijava na javni konkurs: Precizno i tačno popunjena prijava i prateća dokumentacija šalje se PREPORUČENOM pošiljkom na adresu: Ministarstvo za brigu o selu, Bulevar Mihajla Pupina broj 2a, 11070 Novi Beograd. Prijave se predaju u zatvorenoj i zapečaćenoj koverti sa naznakom „Prijava na Konkurs – sredstva za podsticaje zadruga u 2021. godini”, sa punim nazivom i adresom pošiljaoca na poleđini koverte, sa naznakom na licu koverte – NE OTVARATI. Za sva pitanja u vezi sa tekstom javnog konkursa možete se obratiti na mejl adresu ivana.glisanovic@mbs.gov.rs i damir.taljai@mbs.gov.rs ili na broj telefona 011 311 7633.

#Konkurs

#Milan Krkobabić

#zadruge