AKTUELNO

Ministar za brigu o selu u Vladi Srbije Milan Krkobabić rekao je da će uskoro biti raspisan konkurs za dodelu prvih praznih kuća mladim poljoprivrednicima i stručnjacima.

Država intenzivno radi na oživljavanju sela, a u okviru toga mladima poklanja 150.000 kuća, nakon što otkupi napuštene domove. Dušan Stojaković, urednik ekonomske rubrike u „Večernjim novostima“ kaže da je ova inicijativa na početku delovala gotovo neverovatno, a da je ipak sprovedena u delo.

- Očekuje se raspisivanje konkursa, gde će država pokušati da otkupi napuštene kuće i besplatno ih dodeli mladim bračnim parovima koji žele da žive i rade na selu. Ovo je veoma zanimljiva inicijativa i, ukoliko narod prihvati ovaj projekat, može da oživi naše ruralne sredine – kaže Stojaković za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Kaže da je brojka od 150.000 možda preterana, a da će se interesovanje za njihovu dodelu mladima tek pokazati u narednom periodu.

- Već do Nove godine trebalo bi da prve kuće budu dodeljene mladim parovima – kaže urednik „Novosti“ za Pink.

Nenad Vuković, predsednik Društva lobista Srbije, ocenjuje da je revitalizacija ruralnih područja u Srbiji fantastična ideja.

- Ne govori se prvi put o tome, a videli smo i da su se za vreme ove nesrećne epidemije ljudi mnogo okrenuli domaćem turizmu, pogledali gde su im stare kuće, jer provoditi dane izolacije u četiri zida u gradu bilo je teže i ograničavajuće, nego biti u prirodi. U tom smislu, ova ideja je fantastična – kaže Vuković za „Novo jutro“.

Foto: TV Pink Printscreen

Ističe da je život u manjim mestima prvenstveno jeftiniji, a onda i lakši, te da je putna infrastruktura u Srbiji poboljšana, a samim tim i komunikacija.

- Kada ste spojeni dobrim putevima i možete da računate na lakše i brže kretanje, onda to nije strašno. U svakom slučaju, projekat zvuči fantastično i za svaku je podršku – kaže Vuković.

#Dušan Stojaković

#Nenad Vuković

#Novo jutro