AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsedsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik posetili su danas Institut za virusologiju i serume ''Torlak'', gde je juče izvršeno punjenje prve serije kontrolnih doza vakcine ''Sputnjik V''.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Vučić je tom prilikom uručio vakcine "AstraZeneka" za Republiku Srpsku, a donaciju od 20.000 doza vakcina preuzeo je predsedsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Direktorka Insituta Vera Stoiljković predstavila je zvaničnicima proces pripreme uzoraka za PCR dijagnostiku, kao i proces proizvodnje vakcine protiv sezonskog gripa.

Vučić je u razgovoru sa Stoiljković najavio da će država proširiti kapacitete Torlaka i najavio da će sutra tim povodom biti održan sastanak.

Vučić je tokom obilaska dobio informaciju da laboratorija tog instituta može dnevno da obradi 3.000 testova i istakao da je potrebno da mogu da obrade 10.000 testova dnevno i da će država uložiti dodatni novac.

- Da bi se povećao kapacitet za tetove potrebno je milion i po do dva, ali u to moramo da uložimo - rekao je Vučić u razgovoru sa zaposlenima na "Torlaku".

Treba da uložimo u to i sutra ćemo imati sastanak i gledaćemo da proširimo kapcitete. Dovedite sutra na taj sastanak i eksperte za vakcine i laboratorije, kako bi mogli da traže novac od države i da to rešimo - poručio je Vučić.

Dodao je da su Rusi i Kinezi bili oduševljeni onim što su videli kada su bili u poseti Torlaku, stanjem i opremom, uprkos tome što su neki u Srbji u prethodnom periodu pokušavali da unište Torlak.

- Svuda smo kupovali nove mašine, kao i za Insitut Torlak, i za vakcine i za punjenje vakcina - kazao je Vučić.

Dodao je da treba nabaviti i nove mašine za pakovanje i ektiketiranje doza, kako se to ne bi radilo ručno, već na najbolji način.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Kako su mu saopštili zaposleni, ovde je potvrđen i prvi pozitivan rezultat testa na virus korona u našoj zemlji.

Vučić je istakao da je zdravstvo jedan od četiri stuba moći u državi.

Predsednik je napomenuo da će sutra biti održan veliki sastanak na kome će biti reči o povećanju kapaciteta "Torlaka"

On je pitao zaposlene i na koliko se ari ili hektara prostire institut, čime sve raspolaže, šta je od opreme potrebno i koliko to košta...

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Sutra imamo veliki sastanak u Predsedništvu... Pošaljite dva stručnjaka za vakcine da kažu šta vam treba od opreme - rekao je predsednik Vučić zaposlenima obećavši da će se nabaviti i najskuplja oprema jer je zdravstvo u Srbiji danas jedan od prioriteta.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- I Kinezi i Rusi su bili oduševljeni kada su videli opremu ovde, iako su mnogi hteli da unište Torlak - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da je u Srbiji dato više od tri miliona doza.

Važno je što možemo da kažemo da ćemo za 15-ak dana imati 1,8 revakcinisanih ljudi, to je važan rezultat", istakao je Vučić i izrazio uverenje da ćemo moći da značajno ubrzamo proces vakcinacije, čim obezbedimo značajno veću količinu, što očekuje do kraja aprila.

Vučić je rekao da će u ponedeljak u Srbiju stići još 211.000 Fajzerovih vakcina, kao i da je juče stiglo 50.000 druge komponente ruske vakcine, dok bi sutra trebalo da stigne isto toliko, a u ponedeljak ili utorak još 100.000 prve komponente "Sputnjika V".Očekuju se i kineske "Sinofarm" vakcine pre kraja ovog meseca.

On je najavio da će najveći deo zgrada biti u naredna tri meseca obnovljen i iznutra.

OVA BOČICA ZNAČI ŽIVOT

Vučić je toku obilaska Instituta, pogledao komponentu za vakcinu "Sputnjik ve" koja će se proizvoditi u našoj zemlji. - Tada ćemo biti nezavisni od svega - rekao je Vučić i dodao da ova bočica znači život.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Torlak je bio gotovo pred gašenjem, važno što smo uspeli da to obonovim. Dobro bi bilo da se proizvede 500.000 doza vakcina protiv gripa - naveo je Vučić i dodao da je namera da se "Torlak" razvija i u naučno - istraživačkom slislu, ali i u proizvodom.

Kako kaže, ideja je da Srbija za 10 do 12 godine bude velesila u proizvodnji vakacina.

Vučić je rekao da će Srbija uvek biti na raspolaganju Republici Srpskoj.

Predsednik Srbije je za sutra najavio važan sastanak o vakcinima - gde će se puniti, proizvoditi...

Vučić je rekao da će prvi proces pakovanja vakcina biti završen 15. maja.

Posle toga se čeka 21 dan. Prve vakcine protiv virusa korona iz "Torlaka" izaći će između 5. i 10. juna. Verujem da ćemo pre kraja godine moći sami da proizvodimo supstancu za vakcinu - rekao je predsednik Srbije.

- Da li Sinofarmovu ili Sputnjikovu, videćemo, ali verujem do marta i jednu i drugu, da ljudima možemo da ponudimo paletu različitih vakcina - rekao je Vučić i dodao da se ide na to da u početku možemo da proizvodimo 20 miliona, a zatim i 30 miliona, kako bismo mogli da obezbedimo sve potrebe Srbije.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Vučić je istakao da je cilj da se obezbede vakcine i za region.

O navodima Đukanovića: Oni neka napadaju, mi ćemo da radimo

Odgovarajući na pitanja novinara Vučić je istakao da se Srbija ne meša u unutrašnja pitanja Crne Gore i želi najbliže i najbolje odnose.

- Ne želimo da ćutimo na takav odnos prema srpskom narodu u celini - rekao je Vučić.

Sa pažnjom sam gledao nastup predsednika Đukanovića i pitao sam se hoće li postojati jedan segment te emisije u kojoj se neće govoriti isključivo u Srbiji, u kojoj se neće narod optuživati za šovinizam i ostalo. Verovao sam da u Crnoj Gori možda postoji važnija tema, poput fabrika, vakcina, novih radnih mesta, ali sam shvatio da smo mi za sve krivi. Nemamo problem sa njihovom odlukom da budu nezavisna država, ali imamo problem sa položajem srpskog naroda - rekao je Vučić.

- O položaju srpskog naroda bolje od svih nas govorio je upravo on. Mi želimo najbliže odnose, a gospođa Brnabić će uskoro obavestiti Krivokapića o novoj tranši vakcina. Što se tiče napada, neka nastave, mi ćemo da nastavimo da radimo, pričamo o vakcinama, bolnicama koje gradimo - dodao je Vučić.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Upitan za komentar o slučaju Savamale. predsednik Srbije je rekao da misli da je to jedan od projekata na koji će doživotno da bude ponosan.

Kako je dodao, na sudu je presuđeno da nisu oštećeni oni čiji su nelegalni objekti srušeni.

- Mi smo tamo izgradili najlepše šetalište, nije moglo da se živi od špriceva za drogu, ne za vakcine - rekao je Vučić.

Kako je dodao, i dalje misli da su ljudi koji su rušenje organizovali na takav način pogrešili, te da bi on to uradio u "po bela dana".

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Zato sam rekao da su komplentni idioti. Ne zato što su radili, već zato što nisu radili trasparatentno, nego u pola noći. Neka uvek zovu mene, ako nemaju dovoljno hrabrosti. Ja ću da sednem u bager u bilo koju mašinu. Dičim se idejama i vizijama, spreman sam da platim cenu dežurnih narikača i kibicera - rekao je predsednik Srbije i dodao da su juče date nove pare za Hram Svetog Save.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Vučić je kaže da se dolazak Putina očekuje do kraja godine, kao i da se očekuje poseta Sija.

- Ne znam šta da vam kažem, sve zavisi od korone - rekao je Vučić i dodao će uskoro putovati u Brisel.

Kako je dodao, naša politika je put u EU, ali ćemo čuvati prijateljske odnose i sa Rusijom i Kinom.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik se zahvalio Srbiji za pomoć i ocenio da će proizvodnja vakcina na "Torlaku" rešiti problem snabdevanja celog regiona vakcinama.

Dodik je rekao da će Republika Srpska dobiti deo vakcina koje izađu iz "Torlaka".

#Aleksandar Vučić

#Milorad Dodik