AKTUELNO

Posle izveštaja organizacije Evropa nostra, u kome je manastir Visoki Dečani na Kosovu i Metohiji, svrstan među sedam najugroženijih lokaliteta kulturne baštine u Evropi, osim negiranja najviših prištinskih zvaničnika, krenule su i neosnovane optužbe protiv igumana manastira Save Janjića.

Savet za zaštitu ljudskih prava iz Prištine tvrdi da Visoki Dečani nisu ugroženi a da bi arhimandrit Sava Janjić trebalo da bude optužen za ratne zločine jer osim što podržava politiku Srbije, kako kažu, zna da su u manastiru za vreme oružanih sukoba, navodno, bili zatočeni albanski civili. 

Foto: FoNet/AP

Na današnjim naslovim stranama postavlja se pitanje kako je Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda iz Prištine oca Savu Janjića pretvorio u organizatora i čuvara logora. Dejan Vuk Stanković, politički analitičar, kaže kako je reč o klasičnoj propagani i zloupotrebi koja može imati i krivične posledice.

Stanković dodaje i kako je udarac na Savu Janjića, zapravo udarac na Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji, a zatim ističe i kako je ovo zapravo pokušaj da se ponovi isti scenario kao sa pokojnim Oliverom Ivanovićem.

Foto: TV Pink Printscreen

To je jedna klasična propaganda i zloupoteba, koja može da ima određene krivično-pravne posledice u zavisnosti kako budu procenili da im odgovara. Sigurno mu neće suditi po zakonu, jer su navodi apsurdni. Svejedno, mi znamo i iz onog montiranog procesa pokojnom Oliveru Ivanoviću i njegovog tamnovanja, da i Sava Janjić prođe sličnu vrstu recesije od strane Albanske policije. Udarac na Savu Janjića je udarac na Srbe koji žive tamo. Namerno je izabran Savet za zaštinu ljudskih prava, namerno su čoveku priprisane najteže optužbe i onda se iz te vizure pravi propaganda. Istovremeno se udara neko ko je vezan za Visoke Dečane i šalje se poruka preostalim Srbima da niko nije zaštićen i bezbedan, posebno imajući tu dimenziju da je Sava Janjić neko ko je pokušavao da uspostavi komunikaciju s Albancima. Mislim da je on namerno odabran, kao što je svojevremeno odabran Oliver Ivanović i to je pokušaj da se ponovi isti scenario - rekao je Stanković.

Foto: TV Pink Printscreen

Borko Kašanski, iz lista "Srpski Telegraf", kaže da nije siguran da će ova priča dobiti svoj nastavak, a zatim ističe i kako se šalje poruka da je manastir Visoki Dečani zapravo uljez.

Foto: TV Pink Printscreen

Da bi skrenuli priču, oni su krenuli tako... Ali su izabrali jednog opskurnog čoveka. Nisam siguran da će ovo dalje ići. Ovo je više bilo onako da se pokaže da i oni imaju navodno čime da zaprete. To bi značilo da su Dečani uljez - dodao je Kašanski.

Opširnije o svemu pogledajte u nastavku: