AKTUELNO

U poslednje vreme sve su veći pritisci na Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji, a poslednji u nizu je pritisak na igumana manasitra Visoki Dečani Savu Janjića.

Nebojša Čović, bivši šef Koordinacionog tima za Kosovo i Metohiju, ističe kako nije iznenađen, kao i da dodaje kako će u narednom periodu biti još dodatnih provokacija od strane Albanaca.

Foto: TV Pink Printscreen

U slučaju Save Janjića, dodaje Čović, zanimljivo je što se oglasio Savez za zaštitu ljudskih prava koji je, podseća Čović, 2004. godine izašao u javnost s informacijom da su Srbi učestvovali u nesreći tri Albanska dečaka, što je kasnije bio okidač za nasilje 17. marta.

Meni nije ništa bilo iznenađujuće, jer smo ušli u period kada će Albanci pojačati dodatne provokacije, spinovanja, izmišljanja i sve to u okviru jednog velikog projekta. Ono što je zanimljivo jeste da se kod Save Janjića oglasio Savez za zaštitu ljudskih prava. Taj Savez je, ako se sećate, 2004. godine izašao s onom informacijom da su Srbi navodno učestvovali u nesreći tri Albanska dečaka, što je bio okidač za nasilje 17. marta. I neverovatno je da ta organizacija i dalje postoji i neverovatno je da skoro niko nije odgovarao za taj 17. mart, a to su izmišljotine - priča Čović.

Foto: TV Pink Printscreen

Čović dodaje i da je sve ovo cilj projekta i pravljenje "Velike Albanije", kao i da problem Albancima pravi Srbija koja nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije.

Sve je to cilj njihovog projekta i pravljenje "Velike Albanije". Brine što međunarovni faktor ne reaguje, već ćutanjem podržava tako neku ideju. Mislim da, ukoliko međunarodni faktor, bude želeo da ovaj region bude stabilan i miran, da mora da se sedne i razmatra arhitektura regiona. Albanci kažu da su uspeli u Crnoj Gori, Svernoj Makedoniji, na tkz. Kosovu... Sada im problem predstavlja Srbija koja nikada neće priznati tu nezavisnost - dodao je Čović.

Opširnije o svemu pogledajte u nastavku: