AKTUELNO

Dva nova poglavlja biće otvorena 20. juna.

Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović istakla je danas da Srbija ima važno mesto u procesu evropskih integracija, ali i da joj pripada važno mesto u budućnosti EU.

Joksimović je sa konferencije u Evropskom parlamentu o Zapadnom Balkanu koju je organizovala Evropska narodna partija poručila da Srbija ima pozitivan imidž u EU i iznela očekivanje da će se takav trend nastaviti sa novom vladom u Beogradu.

- Srbija je pozitvno predstavljena i pozitivno ocenjena što je dobro. Iako ono što radimo radimo zbog nas samih, važno je i kako nas drugi vide - izjavila je Joksimović na kraju jednodnevne konferencije o Zapadnom Balkanu Evropskom parlamentu koju je šesti put za redom organizovala Evropska narodna partija ( EPP).

Joksimović je tokom konferencije, na kojoj su učestvovali poslanici Evropskog parlamenta, EU zvaničnici i lideri iz regiona koji pripadaju porodici EPP, naglasila da se zemlje koje se nalaze na putu evrointegracija moraju tretirati na osnovu individualnog napretka i zalaganja, a ne da se o regionu govoru kao o ”paket aranžmanu”.

- Izvestilac za Srbiju (Dejvid) Mekalister je podvukao da je Srbija sidro stabilnosti u regionu. To je jasna politička poruka na koji način Srbija čuva svoju stabilnost i produkuje stabilost u regionu i pored svih dešavanja u regionu i izjava koje su stizale - naglasila je Joksimović iznoseći utiske sa konferencije u Briselu.

OTVARANJE NOVIH POGLAVLJA 20. JUNA

Joksimović kaže da će Srbija 20. juna u Luksemburgu otvoriti dva nova poglavlja u pregovorima sa EU.

- Jasno je, razumljivo i fer da Srbija otvori najmanje dva poglavlja. Mi smo spremni i za više, ali dinamika je dobra i idemo dalje - porueila je Joksimović iz Brisela gde je učestvovala na konferenciji Evropske narodne partije o Zapadnom Balkanu.

Jadranka Joksimović kaže da je danas i komesar za pregovore o proširenju Johanes Han potvrdio da će se na predstojećoj Međuvladinoj konferenciji EU i Srbije, koja bi trebalo da se 20. juna održi u Luksemburgu, otvoriti najverovatnije dva nova poglavlja, a to su poglavlje 29 koje se tiče carinske unije i poglavlje 7 o pravima intelektualne svojine.

HAN SUTRA U BEOGRADU: Pokazati građanima konkretne rezultate evrointegracionog procesa

Joksimović kaže da je otvarnje ovih poglavlja važno i za konkretne oblasti i za sve građane Srbije.

- Svako otvoreno poglavlje znčei da smo poslali poruku stabilnosti i ozbiljnosti kako našim partnerima u EU tako i svima onima koji žele da investiraju u Srbiju ili da je turistički posete. Radi se o jednoj stabilnoj zemlji. Mislim da je to dobra vest za nas, a pre svega za reforme - poručila je ministarka Jokismović.

Joksimović je dodala da je izveštaj Evropske komisije o napretku u oblasti vladavine prava u Srbiji pokazao da ima još puno toga da se uradi, ali i da su pomaci vidljivi.

#EU

#Jadranka Joksimović

#Poglavlje

'