AKTUELNO

Nova autobuska stanica u Beogradu biće otvorena u petak, u prisustvu premijera Miloša Vučevića i gradonačelnika glavnog grada Aleksandra Šapića.

Nova lokacija autobuske stanice biće u Bloku 42 na Novom Beogradu, što je u neposrednoj blizini železničkog stajališta Novi Beograd i na samo nekoliko minuta od stanice gradskog prevoza sa linijama koje vode ka aerodromu Nikola Tesla.

Do nove autobuske stanice, pored sopstvenog prevoza, građani će moći da stignu i tramvajem, autobusom ili BG vozom.

U neposrednoj blizini staju tramvaji 7, 9,11 i 13, kao i brojne autobuske linije 85, 89, 94, 95, 600, E6, a do nove beogradske autobuske stanice može da se dođe i autobusima gradskog prevoza 60, 60L, 67, 93 i EKO1.

Izmeštanje autobuske stanice deo je sveobuhvatnog saobraćajnog master plana za Beograd koji obuhvata i novu železničku stanicu, revitalizaciju aerodroma "Nikola Tesla" i izgradnju metro sistema.

Ovaj plan ima za cilj da, po ugledu na najbolje evropske prakse, saobraćaj u srpskoj prestonici učini održivim, odnosno da javni prevoz, biciklisti i pešaci konačno dobiju primat nad putničkim automobilima.

Jedan od ključnih benefita koji će nova BAS imati za turizam je objedinjavanje polazaka turističkih autobusa na jednom mestu.

Gradonačelnik Beograda obilazio je radove na toj stanici nekoliko puta, a početkom septembra kada je obilazio poslednji put, izrazio je uverenje da će radovi biti završeni do kraja meseca, što je i rok za završetak radova.

On je tada objasnio da će odmah po otvaranju, sav međugradski autobuski saobraćaj biti preseljen sa BAS-a na novu lokaciju.

Autor: Dalibor Stankov