AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, nakon plenarnog sastanka Procesa "Brdo- Brioni" da u regionu nema ljubavi, ali da postoji potreba da se razgovara i čuva mir i stabilnost.

Vučić je u izjavi u Brdu kod Kranja rekao da je zajedno sa makedonskim predsednikom Đorđem Ivanovim razmenio "teške i oštre reči sa albanskim predstavnicima", ali da je i to bolje nego da se takve stvari prenesu na ulice.

Predsednik Srbije je rekao da ne pamti tako oštru i tešku diskusiju sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, ali da je, zajedno sa Ivanovim, nedvosmisleno pokazao šta je istina u ponašanju ljudi iz Prištine i zagovaranju velike Albanije.

Foto: Tanjug

- Pokušali su da kažu da su to izmišljotine Beograda i moram da kažem da je makedonski predsednik Đorđe Ivanov u potpunosti podržao sve argumente koje sam izneo i bio veoma oštar, tako da je nekome izgledalo kao da smo pravili blok Srbija i Makedonija protiv dvojice albanskih predstavnika, što nije bio slučaj - rekao je Vučić.

On je ipak naglasio da je dobro što je rasprava bila oštra i otvorena i što znamo da će biti potrebno mnogo truda da se ulolži kako bi svi u Evropi i svetu razumeli poziciju Srbije.

Foto: Tanjug

- I danas sam im rekao da mi razumemo da Albanci Kosovo smatraju nezavisnim, ali da oni moraju da uđu u naše cipele i da razumeju da Srbija ne smatra Kosovo nezavisnom državom i da oko toga nema nikakve saglasnosti - rekao je predsednikl Srbije.

PROČITAJTE JOŠ: NA VUČIĆEVU INAUGURACIJU DOLAZI VIŠE OD 10 ŠEFOVA DRŽAVA

On je dodao da je najvažnije da svi dobro razumeju da probleme treba rešavati dijalogom.

- I bolje je da mi na ovakav način razgovaramo nego da se to preseli na teren. Dokle god je to u tim vodama, to je dobro, ali su velike razlike prikazane - dodao je Vučić.

Govoreći o diskusiji sa Tačijem, Vučić je rekao da je bilo i smešnih optužbi, poput unutrašnjih političkih argumenata, gde su albanski predstavnici govorili kakav je odnos srpskih vlasti prema civilnom društvu i sve ono što može da čuje od svojih političkih protivnika u Beogradu.

Predsednik Srbije je rekao i da je tražio da Srbija konačno dobije "nešto ohrabrujuće sa nivoa Evropske unije, jer i Srbi i Makedonci kao u pretis loncu čekaju nešto dobro da dobiju kao rešenje".

- Ostaje da se vidi šta je to rped nama, ali dobro je da smo imali prikike da jedni druge upoznamo, jer su glupi i dosadni sastanci na kojima ponavljamo jedno isto, a kada se raziđemo krenu žestoke optužbe i sasvim drugačija argumentacija - istakao je on.

#Aleksandar Vučić

#Razgovor

#Đorđe Ivanov

'