AKTUELNO

Sagovornici za TV Vesti ocenjuju da je atentat na tadašnjeg premijera Srbije Zorana Đinđića političko ubistvo koje dugo planirano, i da on nije ubijen iz prvog pokušaja već da je posotojalo niz indikatora koji su ukazivali na to.

U Beogradu se 12. marta obeležava osamnaest godina od ubistva premijera Srbije i lidera Demokratske stranke Zorana Đinđića.

U dvorištu zgrade Vlade Srbije, na mestu gde je Đinđić ubijen 2003. godine, cveće i sveće položili su premijerka Ana Brnabić i članovi aktuelne Vlade koju predvodi Srpska napredna stranka.

Đinđić je bio političar koji je želeo da bude otovren prema svetu, pa sociolog Vladimir Vuletić kaže da se njegova poltika ne bi značajno razlikovala ni danas.

-Verujem da bi danas takođe imao u vidu otvaranje prema svetu, a cilj bi mu bio ekonomski razvoj i podizanje ugleda Srbije – smatra Vuletić.

Sagovornici za TV Vesti ocenjuju da je atentat na tadašnjeg premijera je političko ubistvo koje dugo planirano, i da Đinđić nije ubijen iz prvog pokušaja. Kako dalje kažu, sprega države i kriminala na neki način je postojala očigledno i tada.

Foto: TV Vesti

Đinđić je u jednom od poslednjih intervjua pred ubistvo, a nakon neuspelog atentata 24. februara 2003. godine na auto-putu ispred Beogradske arene, demantovao tvrdnje da je sa takozvanim "crvenim beretkama", pripadnicima JSO, sklopljen dogovor da 5. oktobra 2000. pomognu u zbacivanju Slobodana Miloševića u zamenu za "neko pravo iznad zakona". 

Na konstataciju novinarke da li je moguće da kriminal sve vreme i tada a i sada pokušava da bude u sprezi sa državom, Vuletić to potvrđuje i kaže da međutim postoji jedna razlika u poređenju sa tim kako je bilo nekada, a kako je sada.

-Za takvo ponašanje važna je podrška samog sistema. Razlika je što ste tada imali DOS i dosta razjedinjenih političkih aktera, koji smatraju da je omogućeno ubistvo premijera upravo zato što je u vladajućoj strukturi manje ili više to priželjkviali. Danas imate ipak čvršću struktutu, i ono što možemo da čujemo da je razvoj klanova vezna sa pojedinicima koji se nalaze u sistemu. U svakom slučaju nema tog kriminalnog klana koji ne funckoniše bez nekog ko je određenoj poziciji. Razlika je samo što je današnji politički sistem dosta čvršći za razliku od sistema za vreme Đinđića – smatra Vuletić.

Analitičar Dejan Vuk Stanković je ukazao na činjenicu da je uspelom atentatu na tadašneg premijera Srbije prethodilo niz indikatora koji su ukazivali da tako nešto može da se desi i da je pojačan oprez neophodan.

Foto: TV Vesti

-Ubistvo Đinđića se deslo tri godine nakon političkog prevrata. Sigurno su u službama ostali ljudi koji su bili lojalni drugom političkom sistemu. Zakazale su službe koje su bile u obaveštajnom i kontraobaveštajnom sistemu. Kada vidite snimak atentata vidite da premijer ulazi u zgradu kao običan građanin. Pre tog događaja bilo je raznih situacija i indikatora koji su ukazivali da nešto loše može da se desi – smatra Stanković isitčući da danas postoji mnogo veći stepen opreza 

#Zoran Đinđić