AKTUELNO

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da je ceremonija polaganja zakletve novog predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ceremonija primopredaje dužnosti bila veličanstvena i da taj događaj daje jedan svečarski, ali i pre svega demokratski karakter.

-Po prvi put se čini javnim jedna simbolički jaka procedura, to je polaganje zakletve i primopredaja dužnosti. Naravno najupečatljivija stvar demokratski izabranog predsednika Vučića je njegov govor koji je bio potpun, precizan i koji je u neku ruku definisao njegovoe ciljeve, ali iznad sveka je pokazao kakav će njegov pristup biti problemima-rekao je Stanković.

Prema njegovim rečima, Vučić je u svom govoru istakao dve važne stvari, a to je zalaganje za stabilnost, bilo na unutrašnjem političkom planu, a drugo, zalaganje za stabilnost u regionu.

-Prva stvar je zalaganje za stabilnost, bilo za stabilnost na unutrašnjem političkom planu, za održanje stanja građanskog mira i otvaranje razgovoraa sa svim relevantnim političkim partijama oko promene Ustava, što je sada kandidovana jedan od političkih ideja. Drugo, tu je zalaganje za stabilnost u regionu, dakle zalaganje za onu politiku koja se već vodi u Srbiji i koja je dala određene rezultate kako na planu poboljšanja odnosa sa narodima u regionu, tako i na planu podizanja ugleda Srbije u evropskim zemljama i među drugim partnerima u međunarodnoj zajednici. Pre svega mislim na SAD, Rusiju i Kinu. Ono što je veoma važno jeste posvećenost predsednika Vučića nastavkku ekonomskih reformi – istakao je Stanković.

Foto: TV Pink

Stanković navodi da je bitno uspostaviti što bolje odnose sa svetskim silama,

Stanković je naveo da će Vučićev odnos prema Vladi i Skupštini biti u skladu sa onim što je u Ustavu.

-Vučić mora da bude neko ko će pored razrade strategije da bude reprezent državnog jedinstva, to mu u Ustavu piše kao opis funkcije. I najzad on mora da bude neko ko će voditi proaktivnu diplomatiju kao neko ko predstavlja zemlju i to u oba pravca – istakao je Stanković.

#Aleksandar Vučić

#Dejan Vuk Stanković

#Srbija

#predsednik

'