AKTUELNO

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorom, ali diplomatskim aktivnostima pokazao da se vrlo odlučno, nedvosmisleno, ali i razumno bori za inetrese naše zemlje u globalnim okvirima.

- Kina je po prvi put iskoračila iz svoje uobičajene diplomatske prakse i glasala je protiv jedne rezolucije. Time je pokazala da podržava Srbiju, ali i da ima političke ambicije - naveo je Vuk Stanković gostujući u Jutru sa dušom kod Jovane Jeremić.

Kako je dodao, odnos snaga u Generalnoj skupštinu UN je takav da nije doveo do apsolutnog primata zapada na koji su računali.

- Ispostavili se da je među uzdržanima, onima koji su protiv i onima koji nisu glasali više država u odnosu na one koju su eksplicitno stali iza Nemačke i kosponzora rezilucije, a to je politički zapad - rekao je Vuk Stanković.

Stevica Deđanski sa Instituta za političke studije je ukazao da je za rezoluciju trebalo da glasa 120 i više zemalja.

Foto: TV Pink Printscreen

- Uz našu aktivnost u shvatili da taj broj pada. Sa dvotrećinske većine, smo došli do obične većine. Pomerili smo im ideju iz ležišta - rekao je Deđanski i dodao da je samo po sebi smešno to je Nemačka sponzor.

Kako je rekao, naša borba je naš kapital u tom novom slobodnom svetu i mi smo opet na pravoj stani istorije.

Autor: