AKTUELNO

Direktorka Centra za evroatlanstke studije Jelena Milić rekla je da je Moli Montgomeri koja je imenovana za novu zamenicu pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju u Stejt departmentu, veoma ambiciozna osoba te da to što je radila jedno vreme za ''Olbrajt Stounbridž'' ne mora ništa da znači.

- Još uvek nije formiran kabinet Džoa Bajdena ceo za spoljnu i bezbednosnu politiku, još uvek idu nominacije - rekla je Milić za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

- Još uvek nije potvrđena ni Viktorija Nulad broj 3 koja je zadužena za politiku, ni Vendi Šerman broj dva, a Moli Montgomeri već je postala zamenik pomoćnika za Evropu i Evroaziju, to je jedna izuzetno sposobna i relativno mlada, a izuzetno ambiciozna osoba – dodala je ona.

Foto: Printscreen YouTube/ Turkish Heritage Organization

Kako Milić ocenjuje to što je Montgomeri jedno vreme radila za ''Olbrajt Stounbridž'' ne mora ništa da znači u smislu nekog intervencionizma i pretnji Srbiji.

- Ministar spoljnih poslova Blinken je održao svoj prvi veliki govor i tek je pre neki dan Bajdenova administracija dala te prve smernice za nacionalnu bezbednost dok nova administracija ne uradi svoju strategiju nacionalne bezbednosti - rekla je ona i dodala da je po njenom mišljenju za Srbiju ubedljivo najbolja vest ta što je Blinken rekao da to što su možda namere vojnih ideja bile možda dobre, a da su realizacije istih bile loše.

- Mislim da će njegova asministracija i Stejt department učiti iz svojih grešaka – rekla je Milić i dodaje da smatra da razloga za strah nema.

Potpredsednik SPS i direktor JP ’’Srbija gas’’ Dušan Bajatović nije se složio sa Milićevom i ocenio je da ako je suditi po tome kakva će biti američka politika po čestitki koju je Bajden uputio predsedniku Vučiću onda, kako kaže, ne tumači da baš neće biti pritisaka na Srbiju.

Foto: TV Pink Printscreen

- Meni je simpatično kako izgleda njihova zloupotreba demokratije u svetskoj politici –rekao je Bajatović.

- Oni kažu da su namere bile dobre, a realizacije loše, pa tako 50 godina, pa tako po Srbiji pa tako po Libiji, po Iraku... - dodaje on.

Smatra da je Amerika specijalista da izvozi krize, kao i što je specijalista da izvozi dobre stvari.

#Srbija

#Svet